Почина театралният режисьор Ставри Карамфилов

Режисьорът Ставри Карамфилов (1957 – 2021). Снимка: Личен архив - Почина театралният режисьор Ставри Карамфилов

Режисьорът Ставри Карамфилов (1957 – 2021). Снимка: Личен архив

На 64 години си отиде режисьорът Ставри Карамфилов. Новината за смъртта му съобщиха негови близки пред „Площад Славейков“. Причината за кончината му не се уточнява.

Ставри Карамфилов бе от най-ярките имена в театралната режисура на своето поколение, името му се свързва основно с Драматичния театър в Благоевград.

„Дълго го чакахме. Чакахме онзи млад талант, който да внесе нови идеи на сцената, и Ставри Карамфилов дойде, като превърна един сравнително малък театър – ДТ-Благоевград, в център за високо театрално изкуство, а своите търсения в символ на модерния арт. Публиката го обожаваше.

Сложна личност. Но през всички пътища и клопки в своя живот вървеше изправено. Голям талант и значимо име в историята на българския театър! Аплодисменти и… ПОКЛОН!“, сбогуват се със него от сп. „Театър“.

Карамфилов завършва актьорско майсторство и режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1982 г. Започва работа в Благоевград, където първият поставен от него спектакъл е „Вишнева градина“ на А. П. Чехов. Той е и първият режисьор, който поставя на българска сцена пиесата на Албер Камю „Калигула“ в Учебния театър на академията. Спектакълът се превръща в събитие за сезон 1988 – 1989 година. Постановките му на „Едип“ и „Антигона“ в Благоевградския театър според критиците са ключови за възприемането на древногръцката драма у нас.

Ставри Карамфилов основава в Благоевград първия в страната френскоезичен театър към веригата „Алианс Франсез“, създава и учебния театър към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

От началото на века в продължение на 14 години Ставри Карамфилов работи в Ню Йорк – поставя и преподава в Нюйоркския университет. На камерната сцена на NYTW/4th Street Theatre в Манхатан поставя пиесата „Не минавай по моста“ на българската драматуржка Майя Праматарова.

През 2014 г. Карамфилов се връща в България, отново на сцената на театъра в Благоеград, за да постави „Хамлет“, с която да бъде открит ежегодният театрален фестивал в града, но заглавието не стига до сцена. Пет години по-късно Карамфилов отново е поканен в Благоевград, този път за да постави спектакъл за Вапцаров – „Евангелие по Никола“, но проектът отново пропада.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах