СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина театралният режисьор Ставри Карамфилов

Режисьорът Ставри Карамфилов (1957 – 2021). Снимка: Личен архив - Почина театралният режисьор Ставри Карамфилов

Режисьорът Ставри Карамфилов (1957 – 2021). Снимка: Личен архив

На 64 години си отиде режисьорът Ставри Карамфилов. Новината за смъртта му съобщиха негови близки пред „Площад Славейков“. Причината за кончината му не се уточнява.

Ставри Карамфилов бе от най-ярките имена в театралната режисура на своето поколение, името му се свързва основно с Драматичния театър в Благоевград.

„Дълго го чакахме. Чакахме онзи млад талант, който да внесе нови идеи на сцената, и Ставри Карамфилов дойде, като превърна един сравнително малък театър – ДТ-Благоевград, в център за високо театрално изкуство, а своите търсения в символ на модерния арт. Публиката го обожаваше.

Сложна личност. Но през всички пътища и клопки в своя живот вървеше изправено. Голям талант и значимо име в историята на българския театър! Аплодисменти и… ПОКЛОН!“, сбогуват се със него от сп. „Театър“.

Карамфилов завършва актьорско майсторство и режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1982 г. Започва работа в Благоевград, където първият поставен от него спектакъл е „Вишнева градина“ на А. П. Чехов. Той е и първият режисьор, който поставя на българска сцена пиесата на Албер Камю „Калигула“ в Учебния театър на академията. Спектакълът се превръща в събитие за сезон 1988 – 1989 година. Постановките му на „Едип“ и „Антигона“ в Благоевградския театър според критиците са ключови за възприемането на древногръцката драма у нас.

Ставри Карамфилов основава в Благоевград първия в страната френскоезичен театър към веригата „Алианс Франсез“, създава и учебния театър към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

От началото на века в продължение на 14 години Ставри Карамфилов работи в Ню Йорк – поставя и преподава в Нюйоркския университет. На камерната сцена на NYTW/4th Street Theatre в Манхатан поставя пиесата „Не минавай по моста“ на българската драматуржка Майя Праматарова.

През 2014 г. Карамфилов се връща в България, отново на сцената на театъра в Благоеград, за да постави „Хамлет“, с която да бъде открит ежегодният театрален фестивал в града, но заглавието не стига до сцена. Пет години по-късно Карамфилов отново е поканен в Благоевград, този път за да постави спектакъл за Вапцаров – „Евангелие по Никола“, но проектът отново пропада.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС