Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина театроведът Красимира Василева

На 65 години си отиде един от най-големите познавачи на изкуството на Мелпомена у нас

През 2012 г. Красимира Василева издаде книгата „Под ръка с Мелопена“, събираща портрети на 18 български актриси.  - Почина театроведът Красимира Василева

През 2012 г. Красимира Василева издаде книгата „Под ръка с Мелопена“, събираща портрети на 18 български актриси.

Театроведът Красимира Василева почина на 65-годишна възраст на 20 август, съобщиха от Съюза на артистите в България. С над 6000 публикации за изкуството на Мелпомена, тя бе един от най-големите му познавачи у нас.

kvasilevaКрасимира Василева завършва Държавния библиотекарски институт, следва 2 години Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и завършва „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

Работи главно в областта на оперативната критика и има над 6000 публикации в пресата на театрална тема. Работила е като драматург в „Централен куклен театър“ – София, Младежки театър „Николай Бинев“ – София, СЛТ „Възраждане“ и др.

През 2012 г. издаде книгата „Под ръка с Мелопена“, събираща портрети на 18 български актриси. Бе водещ на рубриката „Театрална критика“ в предаването „Арт ефир“ на БНР – радио „Христо Ботев“.

„Тя обичаше театъра и следеше всичко, което сцената поднасяше – описват я от списание „Театър“ в профила си във „Фейсбук“. – Беше най-търпеливият зрител в салона: от уважение към съсловието оставаше до край, дори на безпомощни представления!

Краси беше роден оратор и правеше забележителни оценъчни импровизации, някои от които превръщаше в умни и професионални рецензии, отзиви, мнения, които публикуваше в пресата и други медии.

Без Красимира Василева българският театър губи пристрастен театрален познавач, който активно живееше с успехите и тревогите на театъра ни.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах