Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина Тери Джоунс от „Монти Пайтън“

Тери Джоунс (1942-2020). Снимка: „София филм фест“ - Почина Тери Джоунс от „Монти Пайтън“

Тери Джоунс (1942-2020). Снимка: „София филм фест“

Тери Джоунс, звезда от комедийната трупа „Монти Пайтън“, е починал на 77-годишна възраст. Кончината му е настъпила на 21 януари в дома му в Лондон, след дълга битка с рядка форма на деменция, съобщава семейството му в изявление до медиите. 

Джоунс е идвал у нас през 2006 г., като специален гост на „София филм фест“, когато получава наградата на София.

Комикът е роден на 1 февруари 1942 г. в Уелс, Великобритания. Детството му преминава в графство Съри. Той е сред основателите на знаменитата трупа „Монти Пайтън“ и режисьор на три от филмите им с много добри отзиви – „Монти Пайтън и Светият граал“, „Животът на Брайън“ и „Смисълът на живота според Монти Пайтън“. През 2016 г. Джоунс споделя, че година по-рано е бил диагностициран с фронтотемпорална деменция и от тогава се превръща в лице на кампания за борба с болестта.

След „Монти Пайтън“ Джоунс работи в редица проекти. С Майкъл Пейлин, колега от трупата, той създава успешния телевизионен сериал „Ripping Yarns“. Режисира филмите „Лични услуги“, „Ерик Викингът“, „Вятърът във върбите“, работи и по няколко телевизионни документални филма на средновековна тематика, автор е на близо 20 детски книги.

Америка за България

Двамата с Пейлин се срещат, докато учат английска литература в Оксфорд. След завършването си Джоунс участва в няколко комедийни телевизионни шоута, където си партнира с Бил Оди, Ерик Айдъл, Джон Клийз, Питър Кук, Дейвид Джейсън… През 1969 г. Пейлин и Джоунс се присъединяват към вече завършилите „Кеймбридж“ Клийз и Греъм Чапман. Четиримата, заедно с Айдъл и аниматора Тери Гилиъм, създават концепцията на комедийно шоу със скечове по Би Би Си. В ефира то тръгва с името „Летящият цирк на Монти Пайтън“ и продължава да върви до 1974 г., превръщайки се в едно от най-влиятелните предавания на Би Би Си и променяйки завинаги комедийния формат в телевизията.

С годините Джоунс развива интереса си към режисурата. Шанс получава с филма „Монти Пайтън и Свещеният граал“, където си дели режисьорското място с Тери Гилиъм. След това работи сам по „Животът на Брайън“, който с острия си хумор поражда редица критични реакции и се превръща в комерсиален успех. Сам режисира и музикалната комедия „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ (1983), където е може би най-разпознаваемата му роля: на гигантския господин Креозот, който експлодира в ресторант, след като се е натъпкал с почти всяко ястие, което предлага заведението. Този филм е последен за трупата. След това Джоунс работи по други продукции. Последната – комедията „Absolutely Anything“, заснема през 2015 г. В нея участват четирима от „Монти Пайтън“, но проектът не получава добри отзиви.

Популярен е и с коментарите си срещу войната в Ирак. Колонките си във вестници и други издания той събира в книгата „Войната на Тери Джоунс с войната на терора“ (2004).

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах