Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Тери Гудкайнд, един от големите майстори на фентъзи

Лютиер, художник, автор на прочутата фентъзи поредица „Мечът на истината“

Сцена от сериала „Легенда за Търсача на истината“ (2008), създаден по поредицата „Мечът на истината“ на Тери Гудкайнд. Снимка: IMDb - Почина Тери Гудкайнд, един от големите майстори на фентъзи

Сцена от сериала „Легенда за Търсача на истината“ (2008), създаден по поредицата „Мечът на истината“ на Тери Гудкайнд. Снимка: IMDb

На 72-годишна възраст почина един от големите майстори на жанра фентъзи, Тери Гудкайнд, съобщават чуждите медии.

Роден през 1948 г. в Небраска, Гудкайнд първоначално завършва художествено училище и работи като лютиер и реставратор на редки и екзотични предмети. Придобива известност с пейзажите си, изобразяващи планини и дива природа.

Тери Гудкайнд през 2003 г. Снимка: Уикипедия

През 1983 г. със съпругата си се заселват край езеро в Североизточна Америка, където Гудкайнд живее до края на дните си. Десет години по-късно се отдава изцяло на писателска дейност и започва да пише „Мечът на истината” – поредица, която запалва любов към фентъзи жанра у стотици хиляди читатели. „Първото правило на магьосника” излиза през 1994 г. До последния си ден Тери Гудкайнд работи върху книги от вселената на „Мечът на истината”, създавайки четири книжни цикъла.

В България поредицата на Гудкайнд започва да излиза още през 1998 г. под знака на издателство „Прозорец”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg