Почина Том Улф, автор на „Кладата на суетата“

Пионер на литературната журналистика

Том Улф (1931 - 2018) - Почина Том Улф, автор на „Кладата на суетата“

Том Улф (1931 - 2018)

Отиде си Том Улф, журналист новатор и автор на шедьоври и бестселъри като „Кладата на суетата“ и „Мъж на място“, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на неговия агент. 88-годишният писател е бил приет в болница с инфекция и е починал в понеделник.

Улф започва като репортер в „Спрингфийлд Юниън“ (Масачузетс), преди да се премести във „Вашингтон пост“. През 1962-а заминава за Ню Йорк и остава там до края на живота си.

Става известен като пионер на литературен стил в журналистиката, получил популярност като Нова журналистика. Това са дълги текстове, с които авторите се потапят дълбоко в темата, за която пишат. Стилът се основава на богати и подробни описания, по-близки до литератерата, отколкото до репортерските стандарти.

Улф става лидер в тази област. Той редактира обемен том с текстове на други известни автори от епохата, включително Труман Капоти, Хънтър С. Томпсън, Норман Мейлър, както и свои собствени, озаглавен „Новата журналистика“. Още преди това той издава няколко свои книги, сред които и „The Electric Kool-Aid Acid Test“ – психеделична хроника на експериментите на Кен Киси и неговите приятели, известни като „Веселите пакостници“ с LSD.

Америка за България

Първият му художествен роман, „Кладата на суетата“, излиза през 1987-а – сатирична история за амбициите, расизма, класите, политиката и алчността. Екранизиран е с Брус Уилис, Том Ханкс и Мелани Грифит.

Улф са превръща в ключова фигура на нюйоркската социална сцена, разпознаваем с отличитления си стил – почти винаги в бял костюм от три части – негова запазена марка още от 1962 г.

Най-големият му успех е романът „Мъж на място“ от 1998 г., който оглавява 10 седмици класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, но вкарва автора в публична кавга с тримата му известни колеги Джон Ъпдайк, Норман Мейлър и Джон Ървинг.

Скоро „Лист“ ще издаде за първи път на български език „Кладата на суетата“ в превод на Зорница Христова.

Bookshop 300×250 2

Вижте още: ДАРВИН И ЧОМСКИ ЗАХАПАНИ ОТ ТОМ УЛФ

ДС