Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Тончо Русев

Ще остане с много песни в сърцата на хиляди българи - „Ти сън ли си“, „Панаири“, „Наше лято“...

Тончо Русев (1932 - 2018) - Почина Тончо Русев

Тончо Русев (1932 - 2018)

На 85 г. почина Тончо Русев. Композиторът си е отишъл след кратко боледуване, съобщиха от семейството във Фейсбук.  

„След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, днес ни напусна композиторът Тончо Русев – пишат близките му. – Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!

От семейство Русеви“

На 20 април Тончо Русев щеше да навърши 86 г. Роден в Бургас, след гимназията той постъпва в завод „Червено знаме“ като шлосер, където създава работническа духова група с 60 изпълнители. Междувременно Русев взима уроци по тромпет. Докато се подготвя да кандидатства индустриална химия, музиканти в Бургас го убеждават да опита в Музикалната академия. Приет е, учи тромпет и впоследствие започва работа като оркестрант – в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и в Софийската опера.

Междувременно създава песни – много от тях остават в сърцата на хиляди българи – „Ти сън ли си“, „Панаири“, „Наше лято“, „А дали е така“, „Може би“, „Огън от любов“, „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“… изпълняни от Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Веселин Маринов, „Сигнал“, Щурците“….

Тончо Русев е един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър, той е в първия състав на Биг бенда на Българското национално радио, основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем оркестър „Балкантон“, ръководи отдел „Естрада“ към Концертна дирекция…

Поклонението ще бъде на 13 април, петък, от 10 до 12 ч. във фоайето на Зала „България“ и от 13 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“ в столицата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС