VivaPay

Почина тромпетист, наричан „истинското протеже на Майлс Дейвис“

Големият музикант Уолъс Руни си отиде след усложнения от коронавирус

Уолъс Руни (вляво) и китаристът Майк Стърн през 2006 г. в изпълнение на компилация от творби на Майлс Дейвис в Залата на славата на рокендрола в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина тромпетист, наричан „истинското протеже на Майлс Дейвис“

Уолъс Руни (вляво) и китаристът Майк Стърн през 2006 г. в изпълнение на компилация от творби на Майлс Дейвис в Залата на славата на рокендрола в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уолъс Руни, виртуозен тромпетист и носител на „Грами“, почина на 59-годишна възраст след усложнения от коронавирус, съобщи годеницата му. Определението „едниственото истинско протеже на Майлс Дейвис“ му отваря вратите към успешна кариера в джаза.

Когато се свързва с Дейвис, Руни вече е значима фигура в така нареченото дижение „Млади лъвове“, група от млади музиканти, просветени на идеята да върнат звученето на джаза от средата на миналия век. Получава известни критики за това, че е „музикален клонинг“ – много талантлив, но следва твърде точно стила на Дейвис.

С годините Руни успява да се отърси от това подражателство и доказва, че може да свири не само в стила на Дейвис, но и отдавайки почит на всички свои предшественици тромпетисти, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. Идеите му тръгват от мейнстрийм джаза, но си проправят път към фънка, хип-хопа, попа, бразилската и афро-карибската музика.

Руни има близо 20 издадени албума в състава на групи, три от които са за „Уорнър брос“. Но двата албума, които излизат, след като той напуска „Уорнър“, са най-запомнящите се и много по-амбициозни от първите му творби.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Тромпетистът получава „Грами“ през 1994 г. за своя „Трибют към Майлс“. Руни започва да работи с него след концерт през 1983 г., когато легендарният музикант го забелязва и кани в дома си в Манхатън на следващия ден. Близкото им приятелство продължава 23 години и ще достигне своята кулминация през 1991 г. на фестивала в Монтрьо, месеци преди Дейвис да почине.

Много хора казваха: „Е, да, прекарах малко време с Майлс, но така и не говорихме за музика“ – казва Руни в интервю от 2016 г. – Но познайте какво? С мен говореше. Обичах го заради музиката му и той говореше с мен за нея през цялото време. Определено трябваше да спечелиш уважението му, а не всеки успяваше да направи това.

В същото интервю тромпетистът си спомня, че веднъж Дейвис му казал:

Ти гледаш на мен така, както аз гледах на Дизи“, имайки предвид ментора си Дизи Гилепси.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg