Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Цветан Тодоров, един от големите умове на Европа

Цветан Тодоров живее във Франция повече от 50 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Цветан Тодоров, един от големите умове на Европа

Цветан Тодоров живее във Франция повече от 50 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цветан Тодоров почина на 77 години, съобщава БГНЕС. Големият философ и интелектуалец си е отишъл на 7 февруари в Париж, където живее повече от 50 години. Последно той бе у нас през септември 2014 г.

Цветан Тодоров е роден на 1 март 1939 г. в София. Негов баща е библиографът Тодор Боров, а дядо по майчина линия — общественикът Иван Пеев-Плачков. Брат му Иван Тодоров е известен физик.

Завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския университет. През 1963 г. като стипендиант заминава за Париж, където е студент на Ролан Барт. През 1966 г. защитава докторска дисертация на тема „Литература и означаване“ под ръководството на Барт. Защитава тезата, че поетиката — това са специфичните езикови условия на създаване и означаване на художествения текст.

От 1987 г. Тодоров ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания, където работи от 1968 г. Съпруг е на писателката Нанси Хюстън, от която има две деца. Развежда се с нея след 35 години брак.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Цветан Тодоров е известен преди всичко като литературен критик и теоретик. Неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология.

Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски език, се превеждат в България след 1984 г. Той е носител на испанската Награда на Принца на Астурия за обществени науки за 2008 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах