Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Уго Вутен, колекционерът на българско изкуство

Той притежаваше най-голямата сбирка от творби на наши автори

Белгиецът Уго Вутен си е отишъл след тежко боледуване.  - Почина Уго Вутен, колекционерът на българско изкуство

Белгиецът Уго Вутен си е отишъл след тежко боледуване.

Уго Вутен, най-големият колекционер на българско изкуство, почина на 77 г., съобщава БНТ

Белгиецът притежава над 1000 произведения на съвременни български художници, закупени в годините на прехода. Сред тях са творби на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Альоша Кафеджийски, Александър Апостолов, Георги Радулов, Павел Койчев, Кирил Мескин, Ангел Станев, Емил Попов, Иван Русев, Стефан Лютаков, Константин Денев, Снежана Симеонова, Божидар Козарев, Светлин Русев, Никола Терзиев-Желязото, Пламен Аврамов, Венелин Иванов, Хари Арабян, Цветослав Христов и др. Сред чуждите автори в сбирката му са образци на Огюст Роден, Аристид Майол, Алберто Джакомети, Фернандо Ботеро, Арно Брекер и Франс Мазерел.

Днес те са експонирани в два музея близо до Брюксел – един в парк, на открито, и друг в културен център. Част от колекцията на Уго Вутен е изложена в парка на Министерство на външните работи, ремонтиран с финансовата му помощ.

Колекцията си белгиецът започва да събира през 80-те години. След женитбата му през 90-те за българката Елена Тодорова, преподавателка по френска литература в Пловдивския университет, интересът му се съсредоточава основно върху българско изкуство. Първоначално сбирката му е изложена в имението му в Гел, но след като през 2005 г. продава веригата супермаркети, основана от него, Вутен закупува стара фабрика в Херенталс, за да премести колекцията.

Белгийският предприемач бе почетен консул на България в Белгия, доктор хонорис кауза на Националната художествена академия, член на Бюрото на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“, носител е на орден „Стара планина“ – I степен за заслуги към българската култура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС