Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Вели Чаушев – с вярата, че и горе ще служи на театъра

Вели Чаушев (1934 - 2018) - Почина Вели Чаушев – с вярата, че и горе ще служи на театъра

Вели Чаушев (1934 - 2018)

Още един от големите звезди на Сатиричния театър си отиде от този свят – Вели Чаушев, съобщават от Сатиричния театър. Актьорът бе на 83 г. 

„Актьор на словото – не само от сцената, но и автор – майстор на думите в книгите – поклонение към театъра и към хората на театъра… Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра… – пишат от Сатирата, в чийто състав Чаушев е от 1961 г. – Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър… Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот… Обичаме те!“

Актьорът е роден в Златоград на 11 септември 1934 г. Решава да кандидатства в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) след случайна среща с Апостол Карамитев. Следва актьорско майсторство в класа на Гриша Островски. След като завършва, играе в Хасковския театър. В Държавния сатиричен театър постъпва през 1961-а и играе на тази сцена повече от 40 години. Има роли в много спектакли и участия в телевизията. Прави моноспектакъла „Разтворен прозорец“ по стихове на Валери Петров.

Последно играеше в „А помните ли…“, заедно с колеги „със сребро в косите“ – Емилия Радева, Гинка Станчева… Влезе и в ролята на Никола Анастасов в спектакъла „Лека форма на тежка депресия“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Автор е на книгите „Сламчови работи“, „Ще се видим довечера“, „Видения в Небесния театър“ и др.

„Твърде често посещаваме църквата „Свети Седмочисленици“, изпращайки колеги – споделя преди време в интервю пред БГНЕС Чаушев. – Навремето изпратихме Леда Тасева с аплодисменти и изведнъж в тази тягостна атмосфера някой спомена „тя отива горе, в небесния театър”. Оттогава това нещо остана в съзнанието ми – и не само в моето, когато се случат скръбните събития, да изпращаме нашите колеги с аплодисменти, последните аплодисменти, които те вече не чуват, но в очите ни са все още живи, защото дадоха целия си живот и изгоряха в храма на Мелпомена. Както казваше Невена Коканова, „като съчки изгоряха в пещта”. Всички се утешаваме приживе с това, че горе ще продължим да служим на театъра.”

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3