Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Виторио Тавиани

Виторио Тавиани (вдясно) бе част от прочут тандем заедно с брат си Паоло. - Почина Виторио Тавиани

Виторио Тавиани (вдясно) бе част от прочут тандем заедно с брат си Паоло.

Прочутият италиански сценарист и режисьор Виторио Тавиани, носител на „Златна палма“ от Кан и „Златна мечка“ от Берлин, е починал на 88 години след дълго боледуване, съобщава „Дедлайн“. Тъжната вест е потвърдена пред италианските медии от дъщеря му.

Режисьорът бе част от изтъкнатия творчески тандем с брат си Паоло: двамата бяха известни като братя Тавиани. Игралният им дебют бе „Човекът, който трябва да бъде унищожен“ (1962) с Джан Мария Волонте в първата си главна роля. През 60-те братята вече бяха добре позати в родната си Италия.

Остри и безпощадни наблюдатели на промените, които разтърсват и формират италианското общество, Паоло и Виторио Тавиани преплитат в творчеството си история, психологически анализ и поетичен поглед към прозаичната реалност, за което много помага музика на Никола Пиовани.

Работили са заедно върху повече от 20 филма, включително спечелилия голямата награда в Кан „Баща господар“ (1977) и документалната драма „Цезар трябва да умре“, с който им донесе отличието за най-добър филм в Берлин през 2012-а. Първият описва историята на Гавино Леда, син на овчар от Сардиния, който успява да измъкне от суровото си, почти варварско съществуване, въпреки насилственото противопоставяне на бруталния му баща. „Цезар трябва да умре“ е историята на престъпниците в затвор с висока степен на сигурност в Рим, които се подготвят за публично представяне на пиесата „Юлий Цезар“ от Шекспир.

На XVII „София филм фест“ през 2013 г. бе представена панорама от 13 филма на знаменитите италиански майстори, а Паоло Тавиани пристигна и получи лично Наградата на София за цялостен принос към киноизкуството.

Bookshop 728×90