Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Владимир Буковски, руски писател дисидент и правозащитник

Обявен за „злостен нарушител на режима”, той прекарва 12 години в затвори, психиатрии и трудови лагери

Вледимир Буковски бе един от основателите на дисидентското движение в СССР. Снимка: Уикипедия - Почина Владимир Буковски, руски писател дисидент и правозащитник

Вледимир Буковски бе един от основателите на дисидентското движение в СССР. Снимка: Уикипедия

Почина писателят дисидент Владимир Буковски. Причината за смъртта на 76-годишния правозащитник е инфаркт. Починал е в болница в Кеймбридж, Великобритания, на 27 октомври в 21,30 ч. местно време, е отбелязано на неговия сайт, където е уточнено и че през последните години Буковски е имал здравословни проблеми.

„Във време, когато много млади руснаци изпитват носталгия към железния юмрук на Йосиф Сталин, Буковски беше модел за подражание на ново несъгласно поколение в родната му страна“, се казва в съобщението за смъртта му.

Буковски бе един от основателите на дисидентското движение в СССР. Той прекара в различни места за лишаване от свобода общо 12 години. През 1963 г. бе арестуван за разпространение на забранена литература. Съветските власти го обявиха за психически болен и го изпратиха на принудително лечение. Няколко години по-късно Буковски отново бе задържан и осъден на три години в трудов лагер. Но това не сломи един от най-известните съветски дисиденти.

През 1972 г. Московският градски съд му дава 7 години (две години затвор + 5 ​​години заточение) – максималната присъда по член 70.1 от Наказателния кодекс на РСФСР – за „антисъветска агитация и пропаганда“. Зад решетките, в съавторство с друг политически затворник – психиатъра Семьон Глузман, Буковски написва „Наръчник по психиатрия за инакомислещи“ – ръководство, предназначено да помогне на онези, които властите се опитват да обявят за психически болни. През 1974 г. Буковски е върнат във Владимирския затвор като „злостен нарушител на режима”.

Автор е и на книгите „Московский процес” със секретни документи от архива на ЦК КПСС и КГБ, мемоарите „И возвращается ветер” и „Писем русского путешественника” за емигрантския живот на Запад.

През 1976 г. СССР размени Буковски за лидера на чилийските комунисти Луис Корвалан. След това писателят живееше във Великобритания.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС