Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина Явор Захариев, гласът на „Гравити Ко“

Явор Захариев си отиде малко преди да навърши 39 години. Снимка: Андрей Рашев - Почина Явор Захариев, гласът на „Гравити Ко“

Явор Захариев си отиде малко преди да навърши 39 години. Снимка: Андрей Рашев

На 38 години почина Явор Захариев, вокалист на групата „Гравити Ко“. Новината за смъртта му потвърди сестрата на певеца пред Би Ти Ви.

В сряда, когато „Гравити Ко“ е трябвало да имат концерт в столичен клуб, бе съобщено, че събитието се отменя заради здравословни проблеми на един от музикантите. Същия ден Захариев е открит в безпомощно състояние в дома си и е откаран в „Пирогов“ в критично състояние.

Още с появата си през 2001-а, и особено с албума „Lost Satellite“, „Гравити Ко“ с вокалист Явор Захариев влязоха в главите на хиляди фенове. И до днес музиката им продължава да е любима на мнозина. След триумфалното начало и редица успешни години, през 2014-а групата изчезва от афишите на клубовете. Четири години по-късно, след като Явор Захариев преодолява зависимостта си към наркотиците, групата се завръща на клубната сцена. Певецът преминава 3-годишно лечение в наркокомуна в Хърватия. Решението да потърси помощ е провокирано от близките му, които му заявяват, че не искат да го погребат, сподели Захариев пред сайта „Интервюто“.

„Наркотиците те завличат, потапят те в безсмислие, в нехайство – казва вокалистът пред журналистката Диана Алексиева, – отричат те от всичко, което обичаш и от всичко, на което си способен. Те стават твоя приоритет номер едно. Тежко е, но не е непреборимо, стига да искаш. В Хърватска се запознах с хора, минали през много по-тежки неща, и бяха истински пример за мен. Дадоха ми много смелост.“

Тогава Захариев се зарече, че занапред терапията му продължава с един от най-силните наркотици – музиката.