Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Збигнев Бжежински, редил шахматната дъска на света

Съветникът по национална сигурност на Джими Картър е издъхнал на 89 години

Збигнев Бжежински е известен с неотстъпчивата си политика спрямо Съветския съюз. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Збигнев Бжежински, редил шахматната дъска на света

Збигнев Бжежински е известен с неотстъпчивата си политика спрямо Съветския съюз. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 89 години почина американският политолог Збигнев Бжежински, дясна ръка на президента Джими Картър и една от знаковите фигури на анализа на международното положение в съвремието.

Бжежински, роден във Варшава през 1928 г., е съветник по сигурността на Картър в периода 1977-1981 г. Политологът е известен с неотстъпчивата си политика спрямо Съветския съюз и с подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, управлявани от пакистанските служби за сигурност с финансовата подкрепа на ЦРУ и МИ-6.

Бжежински е автор на повече от десет книги, посветени на теми като ролята на Америка в технотронната ера, раждането и смъртта на комунизма през ХХ век, глобалния безпорядък в навечерието на XXI век.

През 1997 г. излезе неговата „Голямата шахматна дъска“ – геополитическо изследване, в което Бжежински разглежда Европа като шахматна дъска, върху която продължава да се разиграва голямата игра, а тази игра изисква брилянтна геостратегия и стратегическо управление от страна на двете водещи Велики сили, за да бъде спечелена партията на тихия (дипломатически) фронт.

„Глобалният ред е в безпорядък – каза  Бжежински в една от последните си публични изяви. – Светът се плъзга към значително безредие без международна структура, способна да се справи с проблемите, които вероятно могат да възникнат почти едновременно. Като съберем всичко, хаосът сред водещите сили може да доведе до наистина катастрофални последици.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg