Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Жан-Клод Кариер, сценарист на киношедьоври

През 2018-а написа писмо до българския министър на културата, за да го информира за „измама“

Жан-Клод Кариер (1931-2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Жан-Клод Кариер, сценарист на киношедьоври

Жан-Клод Кариер (1931-2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жан-Клод Кариер, френски сценарист и писател, автор на някои от най-популярните филми от последния половин век, е починал на 89-годишна възраст, потвърди дъщеря му Киара Кариер пред АФП. Редовен партньор на режисьори като Милош Форман и Луис Бунюел, негови са сценариите на „Сирано дьо Бержерак“, „Дневна красавица“, „Хотел „Парадизо“ и др.

С кариера простираща се в 6 десетилетия, Кариер е майстор на провокативните сцени, които остават дълбоко в съзнанието на зрителя.

Роден е на 17 септември 1931 г. в село Коломбиер сюр Орб, Франция, в семейството на винари. През 1945 г. се преместват близо до Париж, за да отворят кафене. Отличен ученик, той получава образованието си в едно от престижните училища във Франция. На 26 вече е завършил първия си роман.

„Аз нямам его“, казва той за времето си в училище и споделя, че „срещите и приятелствата“ от този период са оказали голямо влияние върху по-нататъшното му развитие.

„Дневна красавица“ с Катрин Деньов е един от филмите по време на 19-годишното му пратньорство с Бунюел. През 1973 г. общият им филм „Дискретният чар на буржоазията“ печели „Оскар“ за най-добра чуждоезикова продукция. Кариер и преди това е получавал стаутеката, през 1963 г. си поделя отличието за „Heureux anniversaire“ със съсценариста и сърежисьора Пиер Ете.

Запомнящи се са още „Сирано дьо Бержерак“ с Жерар Депардийо и „Непосилната лекота на битието“ с Даниел Дей-Люис. Адаптацията на Кариера на романа „Тенекиеният барабан“ (1979) му носи още един „Оскар“ за най-добър чуждоезиков филм и „Златна палма“ от Кан.

Кариер е носител на „Сезар“ от 1983 г. за сценария на „The Return of Martin Guerre“, отново с участието на Депардийо. През 2014 г. сценаристът получава „Оскар“ за цялостно творчество за създаването на над 80 сценария, но също така есета, художествена проза, преводи и интервюта. Един от последните му филми е „На портите на вечността“ за Винсент ван Гог, в който Кариер се опитва да докаже, че художникът не се е самоубил, както твърдят историците.

Между проектите на Кариер е и българският филм „Досието Петров“ на режисьора Георги Балабанов. В него сценаристът разказва за Александър Петров (Михаил Билалов), актьор в Народния театър по време на социалистическия режим, и неговата съпруга Мария (Ана Пападопулу), която играе на същата сцена. По средата на важно представление Мария не успява да овладее своя нервна криза и избухва публично срещу режима. Това привлича вниманието на ДС, затварят я в лудница, принуждават Александър да напусне театъра и да започне работа в погребална служба.

През 2018-а Жан-Клод Кариер изпрати писмо до министъра на културата Боил Банов, в което го информира, че все още не е получил парите си от продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев и определи ситуацията като „измама“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg