Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Жорж Ганчев

Спортист, актьор, един от най-колоритните дейци на родната политическа сцена

Жорж Ганчев (1939 - 2019). Снимка: БГНЕС - Почина Жорж Ганчев

Жорж Ганчев (1939 - 2019). Снимка: БГНЕС

На 79 години почина Жорж Ганчев. Новината за смъртта му съобщиха негови приятели във Фейсбук. Кончината му е настъпила в понеделник сутринта.

Жорж Ганчев бе спортист, актьор, един от най-колоритните дейци на българската политическа сцена по време на прехода, с многократни опити да стане президент. Сред последните му публични появи бе токшоуто му „При Жорж“ по телевизия „Евроком“. Жорж бе и псевдонимът му като агент на Второ главно управление на Държавна сигурност.

Роден е като Георги Петрушев на 29 август 1939 г. в Пловдив. Учи в Националната спортна академия, състезател по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, завършва Британската академия по фехтовка, Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж „Шеруд Оукс“. Треньор е на Лондонския клуб по фехтовка (1968 – 1973) и на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания (1968, 1972), отбелязва Уикипедия.

Между 1973-а и 1988 година се изявява в културата – като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент, се казва в биографичната му страница в Уикипедия. Писал е филмови сценарии, пиеси, издавал е книги, има епизодични появи като актьор.

След промените се връща в България и влиза в политиката. През 1990-а основава партията „Български бизнес блок“ (Бизнесблок, БББ) и остава неин председател до 1996 г.

През 1992 г. е първото му участие в президентските избори и получава 17% от гласовете. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. Оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

Негови реплики от участията му в политиката влизат в градския фолклор – „Не ме гледай умно, българино!“, „Кажи си думата, Бероне…“.

През 2005-а води предаването „Жорж в действие“ по „Канал 2001“.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз заедно с Кольо Парамов. В рамките на кампанията има съмнения, че се е опитал да скрие резултати за миналото си на сътрудник на Държавна сигурност при търсене в интернет, като е използвал механизъма „Правото да бъдеш забравен“.

Поклонението е в петък в столичната църква „Света София“.