Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина журналистът Величко Скорчев

Дълги години той водеше сутрешния блок на БНТ

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ - Почина журналистът Величко Скорчев

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ

На 81 години си отиде Величко Скорчев, съобщи БНТ, където журналистът дълги години водеше сутрешния блок.

Величко Скорчев е завършил история. В БНТ работи 25 години. Международник, заместник-главен редактор „Международна политика“ в държавната медия, водещ на „Панорама“, през 1990 г. Скорчев създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите, той винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово, припомнят от БНТ.

„Голямата журналистика е искрената, справедливата, красивата, дълбоката“, казва той.

Сутрешният блок на националната телевизия – „Добър ви ден“, тръгва на 18 септември 1990 г. По-късно заглавието се променя на „Добър ден, България!“.

„Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината“, каза преди време Скорчев.

„Бъди себе си, не лъжи и коленопреклонно уважавай зрителя“ – това са трите най-важни неща, които дъщеря му Лора Скорчева научава за журналистиката от него, сподели преди време тя в ефира на националната телевизия.

За днешните сутрешни блокове Величко Скорчев смяташе, че са 90% политика, посочвайки, че през 90-те във водения от него сутрешен блок нямало и една минута, посветена на силните на деня. Би трябвало, по думите му, темите да се избират според аудиторията сутрин – пенсионери, ученици и безработни.

Опелото ще се състои на 13 януари, неделя, от 14 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg