Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина журналистът Величко Скорчев

Дълги години той водеше сутрешния блок на БНТ

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ - Почина журналистът Величко Скорчев

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ

На 81 години си отиде Величко Скорчев, съобщи БНТ, където журналистът дълги години водеше сутрешния блок.

Величко Скорчев е завършил история. В БНТ работи 25 години. Международник, заместник-главен редактор „Международна политика“ в държавната медия, водещ на „Панорама“, през 1990 г. Скорчев създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите, той винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово, припомнят от БНТ.

„Голямата журналистика е искрената, справедливата, красивата, дълбоката“, казва той.

Сутрешният блок на националната телевизия – „Добър ви ден“, тръгва на 18 септември 1990 г. По-късно заглавието се променя на „Добър ден, България!“.

Фантастико

„Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината“, каза преди време Скорчев.

„Бъди себе си, не лъжи и коленопреклонно уважавай зрителя“ – това са трите най-важни неща, които дъщеря му Лора Скорчева научава за журналистиката от него, сподели преди време тя в ефира на националната телевизия.

За днешните сутрешни блокове Величко Скорчев смяташе, че са 90% политика, посочвайки, че през 90-те във водения от него сутрешен блок нямало и една минута, посветена на силните на деня. Би трябвало, по думите му, темите да се избират според аудиторията сутрин – пенсионери, ученици и безработни.

Опелото ще се състои на 13 януари, неделя, от 14 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах