VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина журналистът Величко Скорчев

Дълги години той водеше сутрешния блок на БНТ

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ - Почина журналистът Величко Скорчев

Когато Величко Скорчев водеше сутрешния блок на единствената по онова време телевизия, в предаването нямаше никаква политика. Снимка: БНТ

На 81 години си отиде Величко Скорчев, съобщи БНТ, където журналистът дълги години водеше сутрешния блок.

Величко Скорчев е завършил история. В БНТ работи 25 години. Международник, заместник-главен редактор „Международна политика“ в държавната медия, водещ на „Панорама“, през 1990 г. Скорчев създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите, той винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово, припомнят от БНТ.

„Голямата журналистика е искрената, справедливата, красивата, дълбоката“, казва той.

Сутрешният блок на националната телевизия – „Добър ви ден“, тръгва на 18 септември 1990 г. По-късно заглавието се променя на „Добър ден, България!“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината“, каза преди време Скорчев.

„Бъди себе си, не лъжи и коленопреклонно уважавай зрителя“ – това са трите най-важни неща, които дъщеря му Лора Скорчева научава за журналистиката от него, сподели преди време тя в ефира на националната телевизия.

За днешните сутрешни блокове Величко Скорчев смяташе, че са 90% политика, посочвайки, че през 90-те във водения от него сутрешен блок нямало и една минута, посветена на силните на деня. Би трябвало, по думите му, темите да се избират според аудиторията сутрин – пенсионери, ученици и безработни.

Опелото ще се състои на 13 януари, неделя, от 14 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg