Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Зигмунт Бауман, глас на бедните в глобалния свят

Един от най-известните европейски социолози си е отишъл на 91 години

Идеолог на антиглобализацията,Зигмунт Бауман се прочу в последните години и с острите си критики към социалните мрежи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Зигмунт Бауман, глас на бедните в глобалния свят

Идеолог на антиглобализацията,Зигмунт Бауман се прочу в последните години и с острите си критики към социалните мрежи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зигмунт Бауман, един от най-известните европейски социолози на последните десетилетия, почина на 91 години. Работите на родения в Полша ляв мислител изследваха движението на идентичността в съвременния свят, Холокоста, консумеризма и глобализацията, предава „Ню Йорк Таймс“.

Прочут с подхода си, който съчетава социология, философия и други дисциплини, Бауман е силен морален глас на бедните и онеправданите в свят, преобърнат от глобализацията. Дали пише за нея, или за Холокоста, фокусът му остава върху това как хората могат да си създадат достоен живот чрез етични решения.

Бауман е автор на повече от 50 книги, като може би най-прочутата от тях е „Модерност и Холокост“ (1989). С нея социологът се разграничава от много други мислители, които виждат варварството на Холокоста като провал в модерността. Според Бауман всъщност масовото изтребление на евреи е резултат именно от стълбове на модерността като индустриализацията и рационализираната бюрокрация.

През 90-те години той въвежда термина „ликвидна модерност“, с който описва съвременния свят, където хората са оставени без корени и лишени от всякакви предвидими референтни рамки. В книги като „Ликвидни времена“ и „Ликвидна модерност“ той изследва несигурността, която един постоянно променящ се свят създава.

Идеолог на антиглобализацията, Бауман е известен и с острите си критики към социалните мрежи. В интервю за „Ел Паис“ наскоро коментира, че въпросът за идентичността се е променил покрай тях – от нещо, с което се раждаш, тя вече е задача, създаване на собствена общност. Тогава Бауман обясни, че повечето хора не ползват социалните мрежи, за да се обединят, а напротив – да се отделят в зоната си на комфорт и да виждат само отражение на собствения си образ. Така, удобни и доставящи удоволствие, те са чисто и просто капан.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах