Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почистване на паметници и съвести преди празника на окупацията (снимки)

Доброволци почистват Паметника на съветската армия в навечерието на 9 септември. Снимка: Розалина Темелкова - Почистване на паметници и съвести преди празника на окупацията (снимки)

Доброволци почистват Паметника на съветската армия в навечерието на 9 септември. Снимка: Розалина Темелкова

София-център, паметникът на Съветската армия (по-известен като МОЧА), около 10 ч. сутринта на 8-и септември. Група млади доброволци, (предполагам) социалисти, някои с червени фланелки, чистят графитите от паметника на „освободителите“, охранявани кой знае защо от полицейски автомобил. Подготвят го за утрешния ден, Девети септември. Пировата победа на работническоселската безпросветна жестокост над българската интелигенция, финансирана и вдъхновена от Съветския съюз и най-човеконенавистния режим, който човечеството познава.

Уважаеми млади и стари комунисти, колкото и да го чистите този паметник, кръвта по него остава, както и споменът за престъпленията. Да празнуваме Девети септември е равносилно на това да празнуваме падането на България под турско робство. Макар в много отношения Османската империя да се оказа по-милостив поробител от СССР. Утре е ден на траур, а не празник.

България е може би единствената страна в Европа, а вероятно и една от малкото в света, в която значителен процент от населението празнува собствената си окупация от чужда държава. Трагичен факт, който само показва, че историческите уроци нито са прочетени, още по-малко пък научени.

А историческата памет е изключително важна, както отбелязва Теодора Димова във великолепната си нова книга „Поразените“:

„Нашето поколение е на границата, на която можем да предадем паметта за истината на тези, които ще живеят след нас. За да не живеят в унизителния свят на лъжата“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах