Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почистват следите от „кървавата баня“ в Докторската

Общината се зае да премахва следите от деветосептемврийската инсталация в края на работния ден

Малко след 17 ч. работник започна да източват водата от езерото в Докторската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почистват следите от „кървавата баня“ в Докторската

Малко след 17 ч. работник започна да източват водата от езерото в Докторската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всички разтревожени от двете кофи железен оксид в езерцето в Докторската градинка могат да си отдъхнат. Около 17 ч. днес на мястото пристигна специалист, изпратен от Общината да възстанови фонтана в първоначалния му вид.

Рано сутринта скулпторът Андрей Врабчев оцвети водата във фонтана в червено, разпъна транспарант с надпис „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 9. IX. 1944 г., НЕБЛАГОДАРНИЦИ” и с тази инсталация отбеляза 75-годишнината от преврата, белязал тежко годините до 1989 г., а и следващите 30. Сутринта художникът каза, че е готов след приключването на акцията да си почисти езерцето. Но изглежда не са го открили.

Следобед на мястото се появи работник с техника за почистване, отвори двете съседни шахти, спря фонтаните и започна да източва червената вода:

От Общината са звъннали на моите шефове и те ме пратиха веднага насам, въпреки че никой не ми плаща извънреден труд – каза работникът с усмивка. – Първо ще източа водата и после започвам да мия камъка с водоструйката.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Две деца си обясняваха един на друг необичайния цвят на езерото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато нивото на водата бавно падаше, момиченце на около 6-7 години попита друго дете – малко по-голямо момче, може би на 9:

– Защо тази вода е червена?

– Защото – започна момчето със съвсем сериозен тон – преди 75 години по време на Втората световна война България е била съюзник на Германия, но е дошла Съветската армия и Германия е загубила войната.

– А защо водата е станала червена – недоумяваше все още момиченцето.

Colibri april 2017

– Защото сутринта един скулптор е изсипал в нея червена боя по случай 9 септември – отново знаеше момчето.

Вероятно следващи път, когато някой мине оттам, вече няма да има нищо червено. Но следи в съзнанието сигурно ще останат.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg