Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почистват следите от „кървавата баня“ в Докторската

Общината се зае да премахва следите от деветосептемврийската инсталация в края на работния ден

Малко след 17 ч. работник започна да източват водата от езерото в Докторската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почистват следите от „кървавата баня“ в Докторската

Малко след 17 ч. работник започна да източват водата от езерото в Докторската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всички разтревожени от двете кофи железен оксид в езерцето в Докторската градинка могат да си отдъхнат. Около 17 ч. днес на мястото пристигна специалист, изпратен от Общината да възстанови фонтана в първоначалния му вид.

Рано сутринта скулпторът Андрей Врабчев оцвети водата във фонтана в червено, разпъна транспарант с надпис „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 9. IX. 1944 г., НЕБЛАГОДАРНИЦИ” и с тази инсталация отбеляза 75-годишнината от преврата, белязал тежко годините до 1989 г., а и следващите 30. Сутринта художникът каза, че е готов след приключването на акцията да си почисти езерцето. Но изглежда не са го открили.

Следобед на мястото се появи работник с техника за почистване, отвори двете съседни шахти, спря фонтаните и започна да източва червената вода:

От Общината са звъннали на моите шефове и те ме пратиха веднага насам, въпреки че никой не ми плаща извънреден труд – каза работникът с усмивка. – Първо ще източа водата и после започвам да мия камъка с водоструйката.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Две деца си обясняваха един на друг необичайния цвят на езерото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато нивото на водата бавно падаше, момиченце на около 6-7 години попита друго дете – малко по-голямо момче, може би на 9:

– Защо тази вода е червена?

– Защото – започна момчето със съвсем сериозен тон – преди 75 години по време на Втората световна война България е била съюзник на Германия, но е дошла Съветската армия и Германия е загубила войната.

– А защо водата е станала червена – недоумяваше все още момиченцето.

– Защото сутринта един скулптор е изсипал в нея червена боя по случай 9 септември – отново знаеше момчето.

Вероятно следващи път, когато някой мине оттам, вече няма да има нищо червено. Но следи в съзнанието сигурно ще останат.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3