Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почит за Гюзелев между картините му и площада на негово име

На 11 септември в галерия „Средец“ столичани могат да видят над 50 картини на маестрото

„Автопортрет в роля“, Никола Гюзелев. - Почит за Гюзелев между картините му и площада на негово име

„Автопортрет в роля“, Никола Гюзелев.

Година без големия оперен бас Никола Гюзелев ще бъде отбелязана с концерт и изложба с над 50 негови картини в столичната галерия „Средец“ на 11 септември. Вече от няколко месеца пък столичани, макар и все още малцина да го знаят, ежедневно минават и през именуван на маестрото площад в центъра на София – в непосредствена близост до Орлов мост.

Малкото триъгълно пространство, очертано от улиците „Цар Иван Асен“, „Янтра“ и „Виктор Юго“, вече се нарича „Никола Гюзелев“ с решение на Столичния общинския съвет от края на месец юни. А в петък почитателите на маестрото могат да се разходят е между неговите картини, наредени от Светлин Русев в галерията на Министерството на културата. Експозицията ще бъде озвучена с концерт на живо в галерията с пианистите проф. Атанас Куртев, Йоланта Смолянова, Ивайло Иванов, с певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев – сред тях има студенти на Гюзелев от Българската академия „Борис Христов“ в Рим, както и певци, учили с маесторото в Оперната студия на негово име в София.

Гостите на събитието ще чуят творби на Чайковски и Шопен, Любопир Пипков и Феручо Бузони. Ще прозвучат стихове от Саба, Унгаретти, Монтале, в изпълнение на втората съпруга на Никола Гюзелев – актрисата Анна-Мария Гюзелева. Тя ще прочете и откъс от книгата си, посветена на певеца – „А душата знае“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg