Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почит за поета Георги Рупчев с улица на негово име

Петиция за инициативата тръгна в деня на 20-годишнината от смъртта му

Георги Рупчев (1957 – 2001) - Почит за поета Георги Рупчев с  улица на негово име

Георги Рупчев (1957 – 2001)

София да се сдобие с улица, наречена „Георги Рупчев“, в квартал „Гео Милев“, призовава петиция, публикувана в деня на 20-годишнината от смъртта му – 28 ноември.

Георги Рупчев, български поет и преводач, носител на значими национални награди, е роден на 2 септември 1957 г. в София. Автор е на 8 стихосбирки и множество преводи, сред които творби на Джон Ленън, Уилям Такъри, Томас Стърнс Елиът, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Йосиф Бродски, Николай Гумильов, Лоурънс Фърлингети, Алън Гинсбърг и други.

Петицията е инициирана от поетесата и издател Силвия Чолева:

„Изминаха 20 години, в които един от най-големите български поети Георги Рупчев не е сред нас, но поезията му продължава да бъде четена. Тя надхвърля времето, в което е писана, променя езика, променя разбирането за това какво е поезия. Огромният му талант преработи в стихотворения трагизма не само на собственото му живеене, но и трагизма на човека въобще. Мария Ландова, Марин Бодаков и аз, Силвия Чолева, много пъти сме разговаряли след смъртта на Георги Рупчев, че в нашия квартал „Гео Милев“, където той живееше, би било хубаво да има улица на негово име… С подкрепата на кмета на общината ни Георги Илиев се надяваме тази идея да намери обществена подкрепа и да се осъществи. Високият талант на Георги Рупчев заслужава това“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах