Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почитат имигранта Джон Ленън с огромен гоблен

Преди 40 години музикантът получава зелена карта за САЩ

Гобленът с Джон Ленън е поръчан от Амнести интернешънъл. - Почитат имигранта Джон Ленън с огромен гоблен

Гобленът с Джон Ленън е поръчан от Амнести интернешънъл.

Трогателна церемония се състоя преди дни в Ню Йорк, на Елис Айлънд срещу Манхатън, по повод 40 години, откакто Джон Ленън е получил зелената карта, даваща му право на постоянно жителство в САЩ, пише „Фигаро“.

Пред аудиторията, сред която бе вдовицата бийтълса Йоко Оно, китаристът на U2 Дейвид Евънс и генералния секретар на Амнести интернешънъл Салил Шети, Боно напомни, че Джон Ленън е бил имигрант. The Irish Times, който излъчи видео от церемонията, цитира и думите на Еванс:

„Джон Ленън не прекоси Атлантика с кораб, нито с жълта подводница. Той не дойде и с билет за трета класа в търсене на някаква работа за препитание. И въпреки това, Джон Ленън бе имигрант”.

Огромен гоблен, с размери 7 метра на 3 изобразява Манхатън като голяма жълта подводница, алюзия с прочутата песен на „Бийтълс“ „Жълтата подводница”. На гоблена самият Джон Ленън управлява подводницата, избродиран е пред Статуята на свободата, размахвайки два пръста във формата на буквата V – знак на победата.

Признателност от Амнести Интернешънъл

Творбата е поръчана от основателя на Амнести интернешънъл – Бил Шипси, в знак на благодарност към Йоко Оно, която през 2004 г. предоставя на асоциацията правото да запише някои кавъри на певеца. Чрез тях Амнести интернешънъл успява да събере повече от 5 милиона долара.

В речта си Боно говори за ирландската връзка на четиримата бийтълси, като описа убития в Ню Йорк през 1980 г. певец като „най-ирландският имигрант, на един остров, пълен с ирландски имигранти”.

„Нека да го считаме – него, както и всички членове на групата, не като имигранти, а като ирландци”, заяви той под аплодисментите на събралите се.

Йоко Оно си спомни деня, в който Джон Ленън получава зелената си карта:

„Чух сърцето му да бие силно, спомням си колко горд бе той”.

За да отбележи този ден, президентът на Градския съвет на Ню Йорк – Мелиса Марк-Виверито, обяви 29 юли като „Ден на Джон Ленън” .

Гобленът ще бъде изложен в Националния музей на Имиграцията на Елис Айлънд, който показва как са били пропускани дошлите от цял свят чужденци, преди да стъпят на американска земя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах