Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почитат Едуард Мунк с нов музей за $420 млн.

Шест години продължиха споровете дали да се строи сградата

Едуард Мунк (1863 – 1944) е един от първите експресионисти. - Почитат Едуард Мунк с нов музей за $420 млн.

Едуард Мунк (1863 – 1944) е един от първите експресионисти.

Нов музей на Едуард Мунк ще започне да се строи в Осло в началото на 2015-а. Проектът дълго време беше в застой, тъй като в Норвегия спореха повече от 6 години дали е необходимо в столицата да бъде създадена още една галерия, посветена изцяло на големия живописец и график. В Осло вече съществува музей на Мунк, открит през 1963 г.

Сградата ще струва космическите 2,8 милиарда крони (420 млн. долара) и ще се издига в района Бьорвик, на брега на залива Осло-фьорд. Проектът за футуристичното стъклено съоръжение е разработен още през 2009 година от испанско архитектурно бюро. Строителството обаче е отложено заради кризата, а след това започнаха споровете дали изобщо трябва да бъде започнато.

Новият музей ще бъде открит през 2019 година. В него ще бъдат изложени както слабоизвестни творби на художника и литографии, така и неговите бележници и тетрадки.

Едвард Мунк умира през 1944 година в периода на окупация на Норвегия от нацистите, които конфискували няколко десетки негови творби. Художникът завещава творческото си наследство на Осло – града, в който прекарва по-голямата част от живота си.

„Викът“ - най-известната картина на Мунк, оценена на $120 млн

„Викът“ – най-известната картина на Мунк, оценена на $120 млн

 

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах