Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рим се сбогува с Лолобриджида

На поклонението присъстваха членове на семейството ѝ, които спориха с актрисата в съда за наследството ѝ

Стотици се стекоха в Рим, за да изпратят актрисата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рим се сбогува с Лолобриджида

Стотици се стекоха в Рим, за да изпратят актрисата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публиката изпрати Джина Лолобриджида в последния ѝ път с викове „Довиждане, кралице на Рим“. Поклонението пред ковчега на кинозвездата се състоя в италианската столица на 19 януари. Тя си отиде на 16 януари на 95-годишна възраст.  

Тленните останки на актрисата по-късно са пътували до Субиако, за да бъдат положени в нейния роден град, който се намира на 70 км източно от Рим.

Дълги аплодисменти съпътстваха последната ѝ поява пред римската публика, ковчегът бе съпътстван от сина ѝ Милко Скофич, внука ѝ Димитри и бившия ѝ съпруг Франсиско Хавиер Ригау. Поклонението бе съпътствано от духов оркестър от берсалиери от италианската пехотна армия в знак на почит към La Bersagliera, героинята ѝ от „Хляб, любов и фантазия“.

След церемония в Рим тленните останки на Лолобриджида бяха пренесени в Субиако, нейния роден град. Снимка: ЕПА/БГЕНС

В годините преди смъртта си Лолобриджида участва в съдебна битка срещу сина и внука си, които твърдят, че състоянието на актрисата е било откраднато от нейната асистентка Андреа Пиацола, отбелязва „Гардиън“. 34-годишната Пиацола работи с нея 10 години, освен това живее в дома ѝ заедно с партньора си. Двамата Скофич печелят битката през 2021 г. и върховният съд налага на Лолобриджида попечител, който да се грижи за опазването на състоянието ѝ.

Отношенията между майката и сина се изострят, когато Лолобриджида съобщава, че Пиацола е включена в завещанието ѝ. Споровете около наследството си актрисата приема с натежало сърце и в тв поява от ноември разказва през сълзи, че се чувства унизена.

„Имам право да живея и да умра на спокойствие“, казва тя.

Лобориджида оставя на наследниците си имоти в Рим и Монако, безброй бижута, произведения на изкуството и мебели с антикварна стойност, съобщава „Ла Република“.

От ляво надясно: Димитри Скофич, Милко Скофич и Франсиско Хавиер Ригау. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъствието на Ригау на погребението също бе изненадващо за почитателите ѝ – в последните 10 години Лолобриджида спори в съда и с него. Двамата сключват брак през 2010 г., но чрез пълномощник и актрисата твърди, че това се е случило без нейно знание. През 2017 г. съдът постановява, че няма измама. Испанецът твърди пред испанска телевизия, че помогнал на сина ѝ да организира поклонението, но няма да получи дори малка частица от богатството ѝ, защото „е изчезнало“.

„Оставам с усещането, че голяма част от хората на погребението са там заради своите собствени интереси, а не заради почитта си към Джина Лолобриджида – коментира пред „Ла Република“ нейният адвокат Антонио Ингроя. – Единственият човек, който наистина я подкрепяше, бе Андреа Пиацола.“

Феновете, събрали се да се сбогуват с актрисата в Рим, коментират:

„Където има пари, няма любов, само война“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90