Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почти 1000 деца са убити или ранени в Украйна за шест месеца война

Едно от всеки 10 училища в страната е било засегнато или напълно унищожено, сочат данни на УНИЦЕФ

Деца почистват останките от счупен прозорец след обстрел на цивилна зона в Краматорск, Донецка област. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почти 1000 деца са убити или ранени в Украйна за шест месеца война

Деца почистват останките от счупен прозорец след обстрел на цивилна зона в Краматорск, Донецка област. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Средно по пет деца на ден умират или са ранени вследствие на военните действия в Украйна през първите шест месеца на войната, гласи доклад на УНИЦЕФ. От 24 февруари до 24 август най-малко 972 деца са убити или пострадали от насилието, показват данните на ООН.

„Както при всяка война, безразсъдните решения на възрастните поставят децата в огромен риск. Военните действия от този вид няма как да не нанесат огромни вреди на децата“, заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Освен ужаса, че деца са убивани и ранявани при нападения, войната оставя и невидими рани. Почти всяко дете в Украйна е подложено на силен стрес, а бягащите от войната са в значителен риск от разделяне от семейството, насилие, злоупотреби, сексуална експлоатация и трафик на хора. Шест месеца след началото на войната децата продължават да се борят със страха, тревожността и скръбта от загубата на близки, разделянето от семейството, принудителното напускане на дома.

Скорошното начало на новата учебна година също напомня колко много са изгубили децата в Украйна. Насилието доведе до сътресения в образователната система, като по данни на УНИЦЕФ 1 от всеки 10 училища е било засегнато или напълно разрушено.

УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) са създали 6 центъра за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психологична подкрепа и правни съвети, както и да бъдат насочени към услуги.

„Всички деца трябва да са в училище и да имат достъп до обучение – казва Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. – Децата в Украйна и тези, които са напуснали страната, бягайки от войната, не са изключение. В България УНИЦЕФ, заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването и партньорски организации, стартира информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България, за да направят информиран избор.“

Организацията продължава да призовава за незабавно спиране на огъня в Украйна, така че всички деца да бъдат защитени. Децата от Украйна спешно се нуждаят от сигурност, стабилност, достъп до безопасно образование, услуги за закрила на детето и психосоциална подкрепа. И най-вече – от мир.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg