Софийска филхармония МЕГАБОРД

Почти €2 млн. за двурогата шапка на Наполеон

Рекордна цена, постигната дни преди премиерата на филма на Ридли Скот за Бонапарт

Шапката, с която Хоакин Финикс позира за плаката на „Наполеон“, е почти точно копие на продадената на търг в Париж. - Почти €2 млн. за двурогата шапка на Наполеон

Шапката, с която Хоакин Финикс позира за плаката на „Наполеон“, е почти точно копие на продадената на търг в Париж.

Двурогата шапка на Наполеон бе продана за рекордните 1,932 млн. евро на търг в Париж. Емблематичният аксесоар, изработен от боброва кожа, е носен от Наполеон в годините, в които управлява Франция като император. Продажната цена значително задмина първоначалните изчисления на специалистите, според които артефактът щеше да донесе не повече от 600-800 хил. евро, съобщава „Гардиън“.

Търгът в „Drouot“ отчете рекорд – през 2014 г. при наддаване друга шапка на Бонапарт се продава за 1,8 млн. евро. Смята се, че той е притежавал около 120 шапки в живота си, като до наши дни са оцелели 20. Повечето от тях се намират в музеи и едва 5 са в частни колекции. Сега за високата сума на шапката вероятно е допринесъл и предстоящият филм „Наполеон“ на Ридли Скот, станал популярен с десетките си промоционални снимки и постери, в които Хоакин Финикс носи двуроги шапки в ролята на императора. Световната премиера на продукцията е на 22 ноември.

Вижте още: ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА С „НАПОЛЕОН“ НЕ СТИГАТ

Известно е, че Наполеон носи аксесоара с ъгли перпендикулярни на раменете си, за да бъде отличаван на бойното поле от офицерите си, при които ъглите остават пред и зад лицето. За по-лесната му идентификация в разгара на бойните действия помага и цветна кокарда, добавена от самия Наполеон през 1815 г.

Шапката е била емблематичен аксесоар на Наполеон. Конкретно тази, продадена на търг сега, е била собственост на един род през целия XIX век. Наследена е от Жан-Луи Ноасие, интендант в двора на императора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg