Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Под развалините загина цветът на столичното общество (видео)

Атентатът в храма „Света Неделя” остава едно от най-трагичните събития в новата българска история

Църквата „Света Неделя” след атентата от преди 96 години.   - Под развалините загина цветът на столичното общество (видео)

Църквата „Света Неделя” след атентата от преди 96 години.

Едно от най-зловещите събития в българската история се случва на 16 април 1925 г. По време на погребението на запасния генерал Константин Георгиев, председател на Демократическия сговор, убит два дни по-рано от трима неизвестни, в храма избухва бомба, която почти изцяло го разрушава. Убити са над 200 души, ранените са повече от 500. Атентатът е организиран от ултралявото крило на БКП по указания от Коминтерна. Разследването показва, че тероризмът на нелегалните комунисти е финансиран с пари от Съветския съюз.

В 88 брой на вестник „Пряпорец” от 23 април 1925 г. запасен генерал Иван Шишков, оцелял от атентата в църквата, разказва:

„Не изминаха и десет секунди и един адски оглушителен трясък, като гръм от хиляди оръдия, се разнесе над Божия храм, земята потрепери, парченца от стъкло ме удариха в лицето, храмът се изгуби от очите ми, всичко мигновено замря… Несъзнателно, по инстинкт за самосъхранение, аз съм бил с вдигнати над главата ръце. Тежък удар по ръцете ме свести от минутната забрава. Обърнах се към черквата и, Боже мой, сърцето ми се сви от ужасното разрушение! Всичко беше в развалини, а под развалините загина цветът на столичното общество…

Предлагаме ви ценни архивни кадри от последствията от бомбата в „Света Неделя”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg