Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Подарък, достоен за кралица

Нищо не е сигурно за Железния трон, показа ни вторият епизод на „Игра на тронове“ 7

Елария Пясък май не я чакат най-добрите житейски моменти оттук насетне. - Подарък, достоен за кралица

Елария Пясък май не я чакат най-добрите житейски моменти оттук насетне.

Внимание! Текстът по-долу разкрива съществени детайли от сюжета на втори епизод от седми сезон на „Игра на тронове“!

Преди началото на седмия сезон на „Игра на тронове“ изглежда имаше едно-едничко сигурно нещо в Седемте кралства – че Церсей най-накрая ще бъде убита (въпросът беше най-вече кой ще бъде ръката на възмездието). Сега Джордж Р.Р. Мартин и създателите на сериала ни казват пак онова, в което май не трябваше никой да се съмнява. Във Вестерос нищо не е ясно. Вторият епизод от новия сезон демонстрира твърде нагледно, че драконите на Денерис може да имат слаби места, Пясъчните змии хич не са толкова страшни пред ухилен психопат с брадва, а Церсей вече не е в така неизгодна позиция. И още нещо: Нимерия не се завърна като домашен любимец на Аря (както чакаме от шест години) и дори Педя човек, Лейди Мормон вече казва в лицето на Джон Сняг, че нищо не разбира.

Но да започнем отначало.

Диалозите, както и в последните епизоди, са изключителни и го видяхме ясно още в началото и на „Родената в буря“ между двама от прекрасните оратори на сериала, Тирион и Варис, и Денерис, която продължава упорито да го играе корава (но внезапно омеква пред очевидно надживялата 98% от Вестерос лейди Олена). Та разговорът между блондинката, евнуха и джуджето е като учебник по драматургия, поне що се отнася до телевизионните сериали. Струва си да се гледа пак и пак, особено придружен от последващата сцена с Мелисандра (о, да, тя се върна като трън в очите на всички, които твърдяха, че след прокуждането ѝ от Джон Сняг с нея е свършено).

В крайна сметка след разговора между Денерис и Варис – в който тя показва твърда ръка и се пита защо трябва да му вярва (знаем, че след убийството на баща ѝ Ерис, Варис служи на узурпатора Робърт Баратеон, има пръст в продажбата на самата Денерис на дотраките и лично е заръчал убийството ѝ преди да се запознаят), а той ѝ се заклева, че ще ѝ казва за всяка управленска слабост и няма да сплетничи зад гърба ѝ. Всеки от нас е абсолютно сигурен, че евнухът и неговите пиленца ще играят ключова роля в сериала и занапред.

Да оставим за кратко Драконов камък и да отидем в Староград, където Самуел Тарли смята, че е открил лечението на сивата люспа и самосиндикално се опитва да спаси Джора Мормон в потресаваща сцена с острие, гной и сподавени крясъци. Още не знаем дали Тарли ще успее да опази Джора (много вероятно е да го стори), но отбележете възхитителния монтаж в края на сцената, който прелива от рязане на болна плът в чинийката на крайпътен контрабандист. Освен че нещо подобно като структура видяхме и в първа серия на сезона (но този път с фекалии), това напомня красноречиво защо толкова зрители обожават да се гнусят от „Игра на тронове“.

О, Джон, не тръгвай, зимата е вече тук

В Зимен хребет нещата придобиват ярък обрат (честно казано, не е толкова неочакван). Джон Сняг пак не вярва на ничия преценка, освен на своята, и решава да отиде да се запознае с Денерис (дори малката Лиана вече му опонира, представете си колко го уважават), като оставя Санса да се грижи за Зимен хребет и Севера. В тази сцена тя като че ли първо не може да повярва, а после и едва сдържа усмивката си. Все пак от сума сезони в изтерзаната ѝ душа расте нов лидер, а и, както някои основателно допускат, прекалено добре познава Церсей, за да се удържи да ѝ подражава.

Имаме ли нов безскрупулен лидер на Севера? Може би, особено ако Джон Сняг скоро разбере, че всъщност е Таргариен. Ако това стане обществено достояние, нищо чудно лордовете, които така радушно го избраха за Крал на Севера, бързо-бързо да се отрекат от един Таргариен, „на които не може да се има вяра“. Така клетият Джон, освен че вече е изживявал собствената си смърт, може да изживее пак и прокуждането от дома си, а Санса да се възкачи начело на Зимен хребет и окончателно да затвърди пълния матриархат във Вестерос.

Та Сняг вече пътува с Давос към Драконов камък, за да преговаря с Денерис (но там може и нещо да се обърка – Родената в буря все пак заръча на Тирион да пише на Джон, че трябва да ѝ коленичи, но в посланието, което той прочете, липсваше тази съществена подробност). От тийзъра на предстоящия трети епизод разбрахме, че в него ще видим именно тази толкова очаквана от всички нас среща – с кралицата, а и с добре познатия му Тирион (който може също да се окаже Таргариен, според популярна фенска теория).

Друг ключов момент от епизода е осъзнаването на Аря Старк, че семейството ѝ си е възвърнало контрола над Зимен хребет и след кратко колебание тя обърна коня натам, а не към Кралски чертог, накъдето се беше запътила. Колко жалко, че Джон напусна замъка и тръгна на юг – ще бъде истинско нещастие, ако двамата не се засекат някъде по пътя…

Аря и една дългоочаквана среща

Нещо значително по-важно се случи обаче с Аря в този епизод. Тя най-накрая се срещна отново с вълчището си Нимерия в объркваща сцена, която е трудно да се разтълкува. Нимерия очевидно вече има своя глутница, но разпозна Старк и се отказа да я нахрани с нея. Но отказа да тръгне и с бившата си стопанка – защо, все още не знаем, но както повече неща в „Игра на тронове“, може би предстои да разберем.

В дискусията след излъчването на епизода продуцентите Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс обясниха, че репликата на Аря към Нимерия „Това не съм аз“ е директна препратка към първи сезон. Тогава, в една от началните серии, Нед Старк казва на дъщеря си, че един ден тя ще е дама и ще се омъжи, на което тя отвръща: „Не. Това не съм аз“. Явно Нимерия твърде много прилича на самата Аря, за да се опитоми (както младата убийца Старк очакваше от нея).

Появата на вълчището обаче не може да е просто за да се демонстрира това и никога повече да не се върне – не би отивало на „Игра на тронове“, така че с голяма доза сигурност може да се предположи, че Нимерия в подходящ момент ще изскочи от сенките и ще спаси Аря. (Е, или ще умре – помним трагичната съдба на други вълчища.)

Юрон, неумолим и яростен

Първи епизод на сезона започна с масова смърт, а втори завърши с такава – но значително по-зрелищно, в първата голяма битка за годината. Флотилиите на враждуващите Грейджои се сблъскаха и, не чак толкова изненадващо, победител излезе Юрон – и то с какъв размах!

Разбира се, изглежда странна срещата на двете армии из моретата, и то през нощта. А да не забравяме и че и едните, и другите са Грейджой, знамената им си приличат, дори гербовете по ризниците са трудно различими. Допитваме се до експертите: „Венити феър“ внимателно описва къде точно Юрон е причакал Яра, как така неговите воини различават враговете си (и дори да има „приятелски огън“ – защо това не е от чак такова значение за мераклията за жених на Церсей), каква е физическата разлика между корабите им и т.н. Ако се чудите, текстът е тук, но по-интересно е какво друго се случи на борда на кораба на Яра и Теон. А важните моменти бяха няколко (освен лесбийската целувка).

Две от трите пясъчни дъщери, иначе така изкусни с оръжията си, бяха убити от Юрон със собствените им оръжия. Вярно, техните персонажи така и не претърпяха особено развитие в хода на „Игра на тронове“. За разлика от Елария, която познаваме отпреди смъртта на Оберин, те се появиха след нея и от тях предимно виждахме жажда за мъст и впечатляващи бойни умения. Сега те се оказаха недостатъчни срещу новия злодей във Вестерос, Юрон, който, впрочем, коли с брадва, която познаваме – това е оръжието на Виктарион (брат на Юрон, най-малкият от тримата братя Грейджой), от чието присъствие в сериала, уви, сме лишени. В „Танц за дракони“ оръжието е описано така:

„Дойде крачещ през пламъците, неумолим и яростен, от бойната ти брадва капеше кръв, сляп за пипалата, които са те сграбчили за китката, врата и глезена, за черните нишки, които те карат да танцуваш“.

Е, очевидно след като създателите на сериала са решили да не използват образа на Виктарион, просто са включили някои елементи от него в Юрон. Още по-добре, защото Юрон Грейджой наистина се превръща в един от най-атрактивните персонажи на екрана.

Вече знаем какъв подарък ще поднесе той на Церсей в опита си да я спечели за своя съпруга – Елария Пясък и дъщеря ѝ Тиен. Това ще е повече от добре дошло за кралицата, защото те са основните отговорници за отравянето на дъщеря ѝ Мирцела. Само можем да се чудим какво ужасно отмъщение ще измисли Церсей за тях – но със сигурност ще изглежда по-гадно от стърженето на сивата люспа от гърдите на Джора Мормон. Едно е сигурно – главата на Елария е подарък, достоен за кралица.

Другият елемент е случилото се с Яра и Теон. Яра, очевидно по-силната от тях, не можа (очаквано) да победи Юрон в пряк сблъсък, а Теон, нейният закрилник, се хвърли наглед страхливо от борда, когато чичо му го предизвика със злобничък кикот да я спаси. Но дали той не взе правилното решение? В крайна сметка, много по-вероятно е с бягството си Теон да спаси живота и на двамата (но и да остави Яра в плен). Сега само се чудим кой ще се смили над добрия стар Смрад…

И последно: находчивата военна стратегия на Тирион Ланистър бе разбита на пух и прах само с един ход на Юрон Грейджой (дори без ланистърова намеса). С падането на флотилията и загубата на цялата фамилия Пясък, както и с евентуалното предателство от страна на лордовете, подчинени на Тирел, сега с Денерис остават само Неопетнените (но те предстои да заминат за Скалата на Кастърли, след като водачът им Сив червей дори участва в забележително мила любовна сцена), дивите дотраки и трите дракона. А Церсей и Ръката ѝ Кибърн имат някакво (макар и доста спорно, но да кажем, че ще претърпи развитие) решение и срещу огнедишащите изчадия. Кралицата на Железния трон вече не изглежда в чак такава безизходица.


П.П. С толкова ключовото участие на Теон, Сив червей и Варис, дали не гледахме епизода на евнусите?

П.П.2. Най-сетне и в сериала (след книгите) бе изяснено, че Обещаният принц може да е и жена – тъй като пророчеството за него е изречено на висш валириански, на който „принц“ може да се отнася и за „принцеса“. Денерис доста се зарадва на тази новина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg