Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Подаръците на властта – от цар Иван Шишман до Тодор Живков

Изложба в Музея за история на София представя регалии и знаци на уважение

Инсигнии на властта, дарени от министъра на народното просвещение д-р Николай Петров Николаев и съпругата му Ана-Мария Николаева на престолонаследника Симеон княз Търновски. Автор на проекта – проф. Васил Захариев. 1937 г. - Подаръците на властта – от цар Иван Шишман до Тодор Живков

Инсигнии на властта, дарени от министъра на народното просвещение д-р Николай Петров Николаев и съпругата му Ана-Мария Николаева на престолонаследника Симеон княз Търновски. Автор на проекта – проф. Васил Захариев. 1937 г.

Реликви от времето на цар Иван Шишман ще бъдат наредени в обща изложба с подаръци за тоталитарния лидер Тодор Живков. Експозицията е наречена „Подаръкът“ и ще бъде открита в сряда, 19 октомври, в Музея за история на София.

Предметите датират от Средновековието, Възраждането, новата и съвременната българска история. Много от знаците на уважение ще бъдат показани за първи път. Копие на Витошката грамота, издадена от цар Иван Шишман на Драгалевския манастир „Света
Богородица Витошка“, както и ферман от 1876 г. с разрешение за строителство на християнски храм са сред най-ранните експонати. Ценителите ще видят рядка книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война; модел на локомотив, дарен за сватбата на цар Борис III с Йоанна Савойска; инсигнии на властта за престолонаследника Симеон княз Търновски и др. От най-ново време са предметите, свързани с международните връзки на България – подаръци за Тодор Живков от чужди делегации у нас. Представена е и оригиналната летописна книга на Столична община, използвана и днес.

книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война (1877–1878 г.)

Книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах