Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Подари си птица от рая в Пловдивската базилика

Фондация „Приятелите на базиликата“ предлага да си осиновите мозайка от пода на Епископската базилика

Птиците, изобразени на мозаечния под в епископската базилика, са над 100. Снимка: Фондация „Америка за България“ - Подари си птица от рая в Пловдивската базилика

Птиците, изобразени на мозаечния под в епископската базилика, са над 100. Снимка: Фондация „Америка за България“

Да си „осиновиш“ птица от пода на „Епископската базилика“ в Пловдив предлага новосъздадената фондация „Приятелите на базиликата“. Строителството на музейния комплекс е в ход, като се планира първите посетители да го разгледат в края на септември 2019 г.

Но за да се завърши трансформирането на ремонтираната базилика в оживен културно-образователен център, ще се разчита и на дарителство от бизнес и частни лица. Така възниква „Приятелите на базиликата“ и тяхната кампания „Подари си птица“. Фондацията предлага срещу годишна сума от 5 хил. лв. да поемете грижите за някое от десетките изображения на птици на пода в базиликата. Те покриват площ от около 2000 кв. м и са разположени на два слоя – само в горния са разпознати над 100 вида птици.

Една от птиците в базиликата. Снимка: Фондация „Америка за България“

С набраните средства от „Подари си птица“ фондацията ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции. Организацията разчита на пловдивската общност, тъй като решението на ЮНЕСКО да включи обекта в списъка на световното културно наследство е дълъг и сложен процес, а едно от многобройните изисквания е общността да се обединява около опазването и популяризирането на своето културно-историческо наследство.

Дотук птица са осиновили 6 компании, 2 фондации и няколко чуждестранни граждани.

„Приятели на базиликата“ обединява обикновени граждани и бизнеса на Пловдив. Фондацията се управлява от 5-членен борд, в койтo представители ще имат компании от Пловдив, големи дарители, Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

Строителството на музейния комплекс е в ход, откриването се планира за септември тази година. Снимка: Фондация „Приятелите на базиликата“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС