POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Подготвя се протест в защита на Горан Благоев

Атлантическият съвет и Националният съвет на религиозните общности в България защитават водещия с официални писма

„Свалянето на Горан Благоев от ефир и неговото уволнение ще бъде считано за посегателство върху свободата на словото и обществения характер на БНТ“, се казва в онлайн петиция в подкрепа на журналиста. Снимка: Стопкадър от „Вяра и общество“, БНТ - Подготвя се протест в защита на Горан Благоев

„Свалянето на Горан Благоев от ефир и неговото уволнение ще бъде считано за посегателство върху свободата на словото и обществения характер на БНТ“, се казва в онлайн петиция в подкрепа на журналиста. Снимка: Стопкадър от „Вяра и общество“, БНТ

Скандалът с предаването „Вяра и общество” и опитите на генералния директор на БНТ да свали водещия му Горан Благоев от ефир се разраства. Днес Атлантическият съвет на България публикува публично позиция, в която настоява за оставката на Емил Кошлуков.

В писмото се казва:

„В предаванията на БНТ продължават да се появяват все същите до болка познати от вече 30 години лица на агенти на Държавна сигурност и стари комунистически функционери. Това отношение ни кара да вярваме, че изглежда наистина в БНТ има списък на желани и нежелани гости. Дълго време смятахме, че това не е възможно да се случва в европейска и натовска България, но практиката на БНТ ни кара да вярваме, че това по всяка вероятност е истина.

Последните сигнали, сочещи, че г-н Емил Кошлуков най-вероятно е решил да свали от ефир един от най-изявените и подготвени български журналисти, г-н Горан Благоев, заедно с неговото предаване „Вяра и общество“, отнемат и последната надежда, че в БНТ все пак са останали някакви островчета на свободна журналистика и свободно слово. Последните медийни разкрития, че г-н Кошлуков е провел на 11 юни 2020 г. по своя собствена инициатива среща с представители на Светия синод на Българската православна църква, за да получи „благословия“ и подкрепа за действия против г-н Горан Благоев, доказва, че атаката срещу този журналист е поредната операция, активно мероприятие в угода на ретроградните комунистически и прокремълски среди в България, наричани още „българското задкулисие“.

Във връзка с всичко това заявяваме, че г-н Емил Кошлуков повече не се ползва с нашето доверие!

Атлантическият съвет на България, като граждански гарант за необратимостта на демократичния политически избор на страната – членството в НАТО и Европейския съюз, като организация, последователно отстояваща свободата на словото и като общност на експерти с ярки антикомунистически и демократични позиции, настоява г-н Емил Кошлуков незабавно да депозира своята оставка пред Съвета за електронни медии, който от своя страна да започне процедура по избор на нов генерален директор.”

Вижте още: МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ НЕВОЛНО УЛИЧИ ЕМИЛ КОШЛУКОВ ЗА „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“

Писмо в защита на журналиста от „Вяра и общество” изпратиха и от Националния съвет на религиозните общности в България. В адресираното до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, до програмния директор Ивайло Огнянов и до самия Горан Благоев обръщение се настоява предаването да остане на екран, тъй като ще лиши представителите на християнството, исляма и юдаизма от „една естествена трибуна, чрез която имаме неограничен досег до душите и сърцата на нашите миряни”. Представителите на различните конгрегации казват, че предаването „Вяра и общество” е образец как независимо от доктриналните си различия представителите на различни религиозни общности могат да се обединят по време на криза и да излязат по-сплотени и силни от всякога.

Доста по-категоричен е тонът на петицията със заглавие „Срещу посегателството върху медийната независимост на БНТ от генералния директор Емил Кошлуков и в защита на Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“, която се разпространява онлайн, и която е адресирана до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, СЕМ и БНТ.

Авторите на петицията заявяват:

„Ние, долуподписаните, изразяваме своето възмущение и несъгласие от поредния опит на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да нарушава основни принципи, свързани със свободата на словото в ущърб на обществения характер на БНТ.

Смятаме за недопустимо генерален директор на БНТ, призван да защитава работещите в нея журналисти и продуценти, да отиде по собствена инициатива в институция (която при това не е държавна, нито е регулаторен орган, свързан с дейността на БНТ), за да обругае предаване на същата тази медия зад гърба и без знанието на автора му, да предложи своята негативна квалификация, вместо да го защити. Действие, което е немислимо от позицията на всякакъв морал и етика.”

Подписалите петицията настояват комисиите по медии към НС и СЕМ да потърсят обяснения за нелоялното и неетично поведение на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков спрямо служител на медията в контактите му със Светия Синод. Освен това искат СЕМ да се самосезира и да разгледа в спешен порядък конфликта на интереси на програмния директор Ивайло Огнянов, който е и продуцент на предаването „Домът на вярата“. Ръководството на БНТ трябва да даде неоспорими гаранции, че Горан Благоев ще бъде запазен като автор и водещ на „Вяра и общество“ по БНТ1, а самото предаване няма да бъде преместено в негледаем часови пояс. Свалянето на Горан Благоев от ефир и неговото уволнение ще бъде считано за посегателство върху свободата на словото и обществения характер на БНТ.

При неизпълнение на исканията, авторите на петицията обещават ефективни протестни действия.

Офлайн се събират още две подписки в защита на водещия – едната инициирана от преподаватели в Пловдивския богословски факултет, а втората – от православни богослови и свещеници.

ГОРАН БЛАГОЕВ: ПОЗВОЛИХ СИ ДА КАЖА ИСТИНАТА, КОЕТО СЕ ОКАЗА НАРУШЕНИЕ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС