Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Подигравка с македонския народ търсят в името на охридското дружество „Цар Борис ІІІ“

Председателят му Томе Блажески е извикан за разпит от прокуратурата в Охрид като заподозрян за национална и религиозна омраза

Томе Блажески ще бъде разпитан в прокуратурата в Охрид. Снимка: Дружество „Цар Борис ІІІ“/Фейсбук - Подигравка с македонския народ търсят в името на охридското дружество „Цар Борис ІІІ“

Томе Блажески ще бъде разпитан в прокуратурата в Охрид. Снимка: Дружество „Цар Борис ІІІ“/Фейсбук

Председателят на заличеното българско дружество „Цар Борис ІІІ“ от Охрид Томе Блажески е призован в прокуратурата в Охрид на 28 април като заподозрян за „предизвикване на национална, расова и религиозна омраза, както и раздори и нетърпимост“ и „подигравка с македонския народ“ по членове от Наказателния кодекс на Северна Македония, съобщават македонски медии.

Жалбата срещу Блажески е подадена от организацията на евреите в страната. Председателят на еврейската общност Пепо Леви очаква провокациите да спрат и еврейските жертви от Втората световна война да престанат да бъдат политическа разменна монета. Той изрази съжаление, че този фашистки наратив и антисемитизъм се разпространява дори днес с безпрецедентни темпове и възпламенява масите в България и Македония.

Миналата година от прокуратурата в Северна Македония беше разпитан и основателят на българския клуб „Ванче Михайлов“. Президентът на сдружението Люпчо Георгиевски е заподозрян в разпространение на расизъм и ксенофобия в страницата на клуба във Фейсбук.

И двете сдружения бяха заличени от Централния регистър на Македония. След 16 февруари тази година те трябваше да подадат молба до Централния регистър за смяна на имената си, съгласно промените в Закона за фондациите и сдруженията, според които е предвидена забрана граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, прякори и псевдоними, които се свързват с фашизма, нацизма, геноцида, Третия райх и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg