Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Подигравка с „Родината майка” в подножието на Кремъл

Автор на карикатурната фигура от монтажна пяна е художникът акционист Олек Кулик

Вляво: „Голямата майка“ на Олег Кулик, вдясно: „Родината майка“ на  Евгени Вучетич. Снимки: Олег Кулик и ЕПА/БГНЕС - Подигравка с „Родината майка” в подножието на Кремъл

Вляво: „Голямата майка“ на Олег Кулик, вдясно: „Родината майка“ на Евгени Вучетич. Снимки: Олег Кулик и ЕПА/БГНЕС

Пародия на един от символите на Русия днес бе разположена точно до Червения площад в рамките на изложбата „Арт Москва“. В Гостиний двор в Москва е поставена скулптурата на киевския художник Олег Кулик „Голямата майка“ с меч в ръка, съобщава порталът „Яндекс.Култура“. Тя е замислена като пасквил и карикатура на скулптурата „Родината майка“ от Мамаев курган.

Изработената от монтажна пяна уродлива женска фигура държи меч също като статуята на Евгени Вучетич. Покрай нея има мъжки фигури, които сякаш едва я удържат. Скулптурата е на художника акционист Олег Кулик, в Москва я представя галерия „Фролов“.

Руският сенатор Алексей Пушков нарече пърформанса на киевския художник „мерзост“. Той заяви, че арт акцията трябва да има официални последствия.

„Предполагам, че този издевателски и отвратителен пърформанс, проведен във време, когато нашите войници и офицери се сражават и загиват за Родината майка, трябва да получи оценка. Мерзостите на хората-кучета не трябва да бъдат на улиците, площадите и изложбените зали на Русия“, написа Пушков в Телеграм канала си.

Самият Кулик често изобразява в пърформансите си себе си като бясно куче.

Известният писател Захар Прилепин заяви, че му липсват думи в речника, за да опише пърформанса. Все пак в Телеграм канала си заявява, че това е „уродство“, особено на фона на сваления паметник на адмирал Жуков в Харков и паметниците на руските войски в Украйна и Полша.

„А на 150 м от Кремъл стои паметник пасквил“, казва Прилепин.

Засега няма реакция от официалните власти.

Олег Кулик, роден през 1961 г. в Киев, е виден представител на московския акционизъм. От 1986 г. живее в Москва.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах