Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Подкрепа от Народния театър за музикантите от БНР*

„Недопустимо, срамно, неграмотно и невежо“ е отношението на властта към културата в България, заявяват актьорите от първата трупа

От Народния театър заявяват, че „бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Плщад Славейков - Подкрепа от Народния театър за музикантите от БНР*

От Народния театър заявяват, че „бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Плщад Славейков

Призив към всички български творци да подкрепят исканията за достойно заплащане на музикантите от БНР отправиха от синдикалната организация в Народния театър към КНСБ. Актьорите от първата ни трупа изразяват съпричастност към съставите в Радиото в изявление, изпратено до медиите.

От Народния театър заявяват, че „бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите“. Артистите определят като „недопустимо, срамно, неграмотно и невежо“ отношението на властта към културата в България.

Исканията на оркестрантите и хористите от Радиото дотук получиха подкрепата на Софийската филхармония, Ансамбъл „Филип Кутев“, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Музикалната академия, Българската музикална асоциация, Съюз на българските композитори, Съюз на музикалните и танцови дейци и на отделни личности като Веско Пантелеев-Ешкенази и Васко Василев.

Представяме Ви пълния текст на изявлението на актьорите от Народния театър:

„Във връзка с протеста на музикантите от БНР за по-достойно заплащане, Синдикалната организация на Народен театър „Иван Вазов“ към КНСБ изразява категоричната си подкрепа. Призоваваме всички културни дейци да се обединят в исканията си за по-достоен живот и условия на труд!

В една демократична страна, която е член на Европейския съюз, в XXI век, е недопустимо да има срамно, неграмотното и невежо отношение на властта към културата ѝ. Бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите. Надяваме се исканията на музикантите от БНР да бъдат чути!

Синдикална организация към КНСБ в Народен театър „Иван Вазов“

Част от синдилната организация на Народния са Рени Врангова, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Теодор Елмазов, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Антон Угринов, Светлана Янчева, Жорета Николова, Илияна Коджабашева, Йосиф Шамли и др. Председател е актрисата Албена Колева.


* Дни по-късно директорът на Народния театър Мариус Донкин уточни, че не цялата трупа, а само част от актьорите са съпричастни с исканията за достойно заплащане на оркестрантите.

Вижте още: МАРИУС ДОНКИН: НЯМАМЕ КОМЕНТАР ЗА ПРОТЕСТА НА МУЗИКАНТИТЕ ОТ БНР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах