Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Подкрепа за Серебренников от Кейт Бланшет и още 35 хил.

Режисьорът Кирил Серебренников е под домашен арест, обвинен в разхищение на средства в особено голям размер. Снимка: Личен архив - Подкрепа за Серебренников от Кейт Бланшет и още 35 хил.

Режисьорът Кирил Серебренников е под домашен арест, обвинен в разхищение на средства в особено голям размер. Снимка: Личен архив

Днес руският режисьор Кирил Серебренников има рожден ден. Тъй като е под домашен арест, обвинен в разхищение на финансови средства, той няма как да го празнува – но подкрепата за него от Русия и чужбина се усилва.

Марина Давидова, един от прочутите театрални критици в Русия, обясни във Фейсбук случая с фалшивото писмо, приписано на режисьор Кирил Серебренников:

„Приятели, това е много важен пост по повод лъжливото писмо на Кирил Серебреников – започва статусът на Давидова. – Писмото бе публикувано в Инстаграм от звездата на немската сцена Ларс Айдингер. Току-що разговарях с представители на театър „Шаубюне“, в който работи Ларс. Там всички са в състояние на дълбоко недоумение по повод случилото се.  Ето какво научих…

Разбира се, Кирил не е писал това писмо. Той е помолил своя адвокат Дмитрий Харитонов да предаде това на всички, но дори и без заявлението на адвоката, то е съвсем ясно. Човекът – това е неговия стил. Но стилът на това писмо не е на Кирил. А изложената в него история за Порошенко, който бил поканил посрамения режисьор да снима филм за лошата Русия, е като от някакъв глупав водевил.

И все пак това писмо наистина е публикувано от Ларс Айдингер. Никой не е разбивал акаунта му.

Ето какво ми разказа моят добър познат, завеждащият международния отдел на „Шаубюне“ Тобиас Файт: миналата седмица ръководителят на театъра, известният режисьор Томас Остермайер, а след това и водещият актьор на същия театър Ларс Ейдингер, получават телефонни обаждания от… Кирил Серебреников, който на чист английски ги моли да публикуват това писмо.

На въпроса ми: Как би могъл Кирил, намиращ се под домашен арест, лишен от възможността да общува със света и дори да се обажда на собствения си адвокат, да води разговори с Германия, Тобиас удивено отвърна: „Как така??? Тук ние всички сме сигурни, че той ходи на репетиции в Гогол-Център“.

И едва след като, хванала се за главата, започнах да обяснявам, че става дума за домашен арест, при което арестуваният е напълно изолиран от света и че обаждащият се просто не може да е бил Кирил, Тобиас също се хвана за главата.

Тепърва ще изяснявам всички подробности от тази дива история, но точно сега искам да кажа следното: на някой му е изгодно да размъти водата и лови риба в нея, да хвърли лъжата и след това да наблюдава с интерес обществената реакция от тази страна на границата. Не мога да кажа кой, но едно е ясно – всички ние, и в Русия, и зад граница, още много пъти ще бъдем обекти на хитри манипулации. Затова трябва за бъдем максимално внимателни и да проверяваме всяка информации. Буквално да си отваряме очите на четири. Всяко невнимателно действие, предприето за добро, сега може да навреди на онзи, на когото всички ние (включително немските артисти и режисьори) наистина искаме да помогнем.

Затова моля за максимално споделяне!“

Марина Давидова е изтъкнат руски театровед и театрален критик. Работила е за вестниците „Московские новости“, „Русский телеграф“, „Время новостей“, „Консерватор“, „Известия“ и като ръководител на театралния отдел на уеб изданието Open Space. Главен редактор от 2010 г. на списание „Театър“ и програмен директор на виенския театрален фестивал Wiener Festwochen от 2014 г.

Междувременно в интернет набира скорост петицията „Освободете Кирил Серебренников“. Сред подписалите я са десетки актьори, режисьори и ръководители на най-престижни германски и други драматични и оперни европейски театри, композитори, писатели и диригенти, като Бари Коски (худ. ръководител на Комише опер, Берлин), Улрих Куон (худ. ръководител на „Дойчес театър“, президент на Съюза на театралните дейци в Германия), кинорежисьорите Фолкер Шльондорф и Данис Танович, австралийската актриса Кейт Бланшет и още 35 хиляди души.


Всичко по темата „Арест на руски театрален режисьор“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90