POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Подпис“ на Банкси се появи на миниатюрна плевня в Англия (снимки)

Други произведения в стила на графити артиста са забелязани в три града, кандидатствали за столица на културата

Върху изоставено колело от каруца се вижда гризач, емблема на творчеството на Банкси. Снимка: „Merrivale Model Village“ - „Подпис“ на Банкси се появи на миниатюрна плевня в Англия (снимки)

Върху изоставено колело от каруца се вижда гризач, емблема на творчеството на Банкси. Снимка: „Merrivale Model Village“

Графит в стила на Банкси бе забелязан в източна Англия на 8 август, но засега няма официално потвърждение, че авторството му принадлежи на графити артиста. Надписът „Go Big or Go Home“*, придружен от „подпис“ на анонимния художник, се е появил на фасадата на миниатюра на плевня на територията на туристическата атракция „Merrivale Model Village“. На мястото могат да се разгледат миниатюри на различни британски забележителности от района, пръснати в голяма градина.

Плевнята, която не е част от експозицията на туристическата атракция, била открита първо от наблюдателен посетител. До надписа е изобразен малък гризач, запазена марка на Банкси.

„Миниатюра, която никога преди не сме виждали, се появи сред малките ни къщурки – се казва в съобщение от „Merrivale Model Village“ във Фейсбук. – Изглежда сякаш вандали са я декорирали. След по-близък поглед стана ясно, че е украсена с познато име от стрийт арт сцената.“

Малката плевня е с мащаб половин човешки ръст. Снимка: „Merrivale Model Village“

Франк Нюсъм, собственик на мястото, потвърждава пред Би Би Си, че плевнята не е от моделите на атракцията му, но все още изчаква потвърждение за автентичността в сайта на Банкси. Графити артистът обичайно потвърждава, че дадено произведение е негово, като качи негова снимка в страницата си или в профилите си в социалните мрежи. Ако се докаже, че ръката на Банкси стои зад подписа в плевнята, това няма да е първият път, в който творецът добавя изкуството си към вече съществуваща атракция – дегизиран, Банкси е обогатявал колекциите на „Тейт“, Великобритания, Лувъра в Париж и някои от най-престижните музеи на Ню Йорк.

Автентичността на подписа на Банкси не е потвърдена. Снимка: „Merrivale Model Village“

В последните дни в района са забелязани още няколко графита, изпълнени в стилистиката на Банкси. Рисунките са се появили в градовете Грейт Ярмут, Горлестън и Лоустофт, които колективно са подали кандидатурата си за британски град на културата за 2025 г.

Според професор Пол Гог, ректор на Университета по изкуства в Борнмаут и експерт в творчеството на Банкси, произведенията или са на графити артиста, или са „много добри имитации“.


* Идиоматичен израз, използва се предимно в разговорния английски, за да се вдъхне кураж на даден човек да се престраши да направи нещо, от което изпитва притеснение. В случая има заигравка и с миниатюрните размери на модела на плевнята – бел. ред.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС