Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Подписка срещу Мариела Папазова: „Не“ на полета на НГДЕК надолу

Скоро след решението тя да остане директор на Класическата гимназия, в интернет вече се събират подписи в отпор

Мариела Папазова бе назначена за временен директор през юли 2012 г. Сега тя остава и редовно на поста. Снимка: Монитор - Подписка срещу Мариела Папазова: „Не“ на полета на НГДЕК надолу

Мариела Папазова бе назначена за временен директор през юли 2012 г. Сега тя остава и редовно на поста. Снимка: Монитор

Скоро след като стана ясно, че Мариела Папазова ще остане на поста директор на Националната гимназия за древни езици и култури, в интернет бе създадена подписка срещу назначението. Папазова изпълняваше временно длъжността от юли 2012 г. След обявен конкурс, комисия в Министерството на културата я е класирала на първо място по точки.

Създателите на подписката срещу Папазова, в която към 17,30 часа във вторник участват над 70 души, са категорични, че удължаването на престоя ѝ начело на Класическата гимназия означава елитното училище да продължи свободния си полет надолу, да продължат нарушенията на трудовото законодателство, да не се възстанови диалога между ръководство, учители и родители.

„Господин Рашидов, ако не Ви е грижа за устойчивостта на проекта и лицемерно сте защитавали тезата, че „не можем всички да сме в центъра“ и законът трябва да стои над всичко, то помислете поне за децата, които трета година растат в отровната атмосфера на лъжи, беззаконие, морален релативизъм и хлъзгави критерии за постижения“, се казва в текста.

В подписката се казва най-вече „не“ на „безотговорното решение на МК да избере Мариела Папазова за директор на НГДЕК.

Вижте пълния ѝ текст:

Скъпи випускници, родители и приятели на НГДЕК,

 Гласуването на 15 юли на комисия от четирима университетски преподаватели и трима представители на МК дава мандат за четиригодишно управление на НГДЕК на Мариела Тошкова Папазова. За всички, които са проследили сагата около незаконния и неуместен престой на гимназията в сградата на бившето 13-то училище на Женския пазар, съпроводено с масова чистка на несъгласни с идеята да се замени просторният, удобен и ремонтиран по проект с европейско финансиране собствен дом на НГДЕК, както и със стила на управление на М. Папазова и подмяната на акцента от качествено образование към какво да е образование, но в центъра на София, е ясно, че поставянето й начело на класическата гимназия означава:

 – продължаване на полета на свободно падане на НГДЕК надолу, която за първи път в историята си не събра достатъчно кандидати, за да покрият държавния план-прием;

– безочливо и за съжаление толерирано от контролиращите институции нарушаване на трудовото законодателство и останалата нормативна уредба, на която почива управлението на училището;

 – обучение на нашите деца по съмнителни критерии от хора, подбрани по съмнителни критерии, сред които на първо място стоят малодушие и раболепие;

 – нарушен диалог между родители, учители и ръководство, осуетяван от самия директор и угодническото Училищно настоятелство, което съвършено незаконно възпрепятства членството в редовете му на загрижени родители, които поставят под въпрос целите и методите на М. Папазова. 

Ние казваме НЕ! на безотговорното решение на МК да избере Мариела Папазова за директор на НГДЕК!

Господин Рашидов, ако не Ви е грижа за устойчивостта на проекта и лицемерно сте защитавали тезата, че „не можем всички да сме в центъра“ и законът трябва да стои над всичко, то помислете поне за децата, които трета година растат в отровната атмосфера на лъжи, беззаконие, морален релативизъм и хлъзгави критерии за постижения. Всичко става пред очите им. Любими учители са дискредитирани и изхвърляни от училището. Вече не е въпрос в какви качества ще ги възпита гимназията, а как да ги опазим от пороците, които се ширят там. Помислете не за развитието на класическата и класическото, а за съхраняването на вярата в елементарната справедливост. Добрият тон, добросъвестността и добронамереността трябва да се върнат в НГДЕК и М. Папазова не е човекът!

Вярваме, че има компетентни, достойни и непокварени хора, встрани от скандалните събития през последните три години, които ще върнат равновесието в НГДЕК и ще я поведат напред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg