Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Подземните разходки на Ларгото – от октомври нататък

Консервират античните улици и ги „поправят“, където са разрушени

Вежди Рашидов инспектира хода на реконструкцията на руините на древна Сердика в центъра на София. - Подземните разходки на Ларгото – от октомври нататък

Вежди Рашидов инспектира хода на реконструкцията на руините на древна Сердика в центъра на София.

Разходките из римските потайностите на София в района на Ларгото ще станат възможни от месец октомври нататък, когато по план трябва да бъде приключен заключителният етап на проекта за изграждане на Античния комплекс „Сердика“. Днес следобед министърът на културата Вежди Рашидов инспектира хода на реконструкцията и строителите го увериха, че на обекта се работи и в почивните дни.

Финалният етап на проекта предвижда благоустрояването на площад „Независимост“ и на зоната под бул. „Мария Луиза“ с обща площ 8 хил кв. м.

Площад „Независимост“ (под Ларгото) е с площ 4 850 кв. м и обхваща пространството между подлезите при Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храм „Света Петка Самарджийска“, пространството под пътната връзка между булевардите „Княз Дондуков“ и „Тодор Александров“ и районът под площада пред ЦУМ. Там ще бъдат частично реставрирани археологическите останки, а секторите със запазени подови настилки ще бъдат консервирани. Предвижда се възстановяването на надлъжния и напречния профил и тротоара на разкрития сектор от Декуманус максимус, както и реконструкция на пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на Декумануса. Ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. „Мария Луиза“ останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период, както и експозиции на привнесени от други части на града артефакти от античната епоха. Ще бъдат обособени пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, художествени галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.

Експозиционната площ под бул. „Мария Луиза“ е 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вход на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под булеварда. Тази зона ще е с музеен характер и предвижда цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Ще бъдат изградени метални ажурни пасарелки на места със стъклен под. Оригиналната римска настилка на античните улици ще бъде консервирана, а в частите, където настилката не е запазена – ще бъде допълнена „по съществуващ образец“.

Заключителният етап на проекта за големия музей на открито на Ларгото се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg