VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Поетът Иван Ланджев с „Орфеев венец“

Наградата му бе връчена на откриването на фестивала „Пловдив чете“

„Това е най-голямата чест, която съм получавал в досегашния си живот. Най-вече заради имената преди мен, които са носители на тази награда“, казва Иван Ланджев. - Поетът Иван Ланджев с „Орфеев венец“

„Това е най-голямата чест, която съм получавал в досегашния си живот. Най-вече заради имената преди мен, които са носители на тази награда“, казва Иван Ланджев.

Поетът Иван Ланджев стана най-младият носител на „Орфеев венец“. Наградата му бе връчена на церемония в Античния театър в Пловдив на 11 юни, когато бе и официалното откриване на 17-ото издание на фестивала „Пловдив чете“.

Златният венец бе присъден на Ланджев за новата му стихосбирка „Ти, непрестанна новина“. Поетът благодари на Божана Апостолова, чието издателство „Жанет 45“ отпечата стихосбирките му, както и на министъра на културата Боил Банов, от чиито ръце получи наградата. Отличието „Орфеев венец“ се връчва за постижения в поезията и представлява пластика на скулптора Жорж Трак и парична премия от 5 хил. лв.

През годините наградата са получавали Александър Секулов, Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.

Това е най-голямата чест, която съм получавал в досегашния си живот – каза Ланджев от сцената на Античния театър. – Най-вече заради имената преди мен, които са носители на тази награда. Поезията има много важно място в съвременния свят, дори да не изглежда така. Пловдив се отнася към мен с много топлина и любов и винаги ще му отвръщам със същото.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Ланджев е автор на стихосбирките „По вина на Боби Фишер“ (2010), „Ние според мансардата“ (2014), преведена на немски през 2017-а и „Ти, непрестанна новина“ (2018). Той е още сценарист, публицист и доктор по руска литература.

Вижте още: ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ИВАН ЛАНДЖЕВ

Освен „Орфеев венец“, на откриването на литературния фестивал бе връчено и отличието „Златна четка“ за оформление на книги. Тазгодишният му носител е Стефан Касъров.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg