Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Поетичен сюрреалист в Античния театър

Публиката на „Дон Жуан“ в Пловдив ще види произведения на Рафал Олбински, създавал постери за „Метрополитън опера“

Плакат на Рафал Олбински за „Дон Жуан“, продукция на Вроцлавската опера - Поетичен сюрреалист в Античния театър

Плакат на Рафал Олбински за „Дон Жуан“, продукция на Вроцлавската опера

Рафал Олбински, един от най-търсените по света автори на оперни плакати, пристига в България като специален гост на фестивала „Опера Оупън“ в Пловдив. Негови постери са рекламирали продукции на „Метрополитън опера“, Оперния театър във Филаделфия, Театър Нови в Познан, на корици на престижни списания и др.

Ако не знаете името му, то със сигурност сте виждали рисунките му, пише за него „Ню Йорк Таймс“. У нас творби на Олбински ще бъдат проектирани в декора на  премиерното представление „Дон Жуан“, знаково заглавие за кариерата му. Спектакълът на режисьора Михал Знаниецки ще се играе на 24 юли и 20 август в Античния театър.

Олбински е считан за едно от водещите имена в полската постерна школа. Сюрреалистичните му визии често са сравнявани с творчеството на Рене Магрит, но самият той описва стила си като „поетичен сюрреализъм“ и казва, че черпи вдъхновение от „всички“.

Роден в Келце, Полша, в семейството на актьори, той завършва архитектура във Варшавския технологичен университет. Имигрира в САЩ през 1981 г. и бързо намира популярност като художник, илюстратор и дизайнер.

Плакат на Олбински за „Саломе“, продукция на Операта във Филаделфия.

През 2002 г. художникът създава декорите на Дон Жуан“ за Операта във Филаделфия и веднага влиза в полезрението на критиците. Олбински е автор на повече от 100 оперни илюстрации за албумите „Opera D’Oro“ на Allegro-Music.

Произведенията му са в колекциите на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, Фондация „Карнеги“, института „Смитсониън“, Постерния музей във Варшава, Националния художествен клуб в Ню Йорк, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон и др.

Постер на Олбински за „Аида“

Олбински е носител на над 150 международни награди, между които наградата на Клуба на режисьорите на Ню Йорк и на Дружествата на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис; на наградата „The Big Crit“ 2000, връчвана от критиците от Сан Франциско; на „Приз Савиняк“, Париж и др. В родината си е отличен с най-високата награда в областта на изкуствата – златен медал „Глория Артис“.

Рафал Олбински

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg