Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наградата „Търнър“ за поезия на предметите

Престижното отличие спечелено от художничката Хелън Мартън

Хелън Мартън създава скулптури, ситопечат и текст, изобразяващи „струпване, подобно на колаж, от модели и мотиви, заети от съвременната визуална култура“. - Наградата „Търнър“ за поезия на предметите

Хелън Мартън създава скулптури, ситопечат и текст, изобразяващи „струпване, подобно на колаж, от модели и мотиви, заети от съвременната визуална култура“.

Хелън Мартън спечели наградата „Търнър“ и заяви, че ще подели паричната премия от 25 хиляди паунда с останалите номинирани. 31-годишната художничка, най-младата сред финалистите, бе обявена за лауреат на престижното отличие в „Тейт Британ“ в Лондон в понеделник, предава Би Би Си.

„Търнър“ се присъжда на британски артист под 50 години, който според журито е имал най-добрата изложба през изминалата година.

Това е второто голямо отличие за Мартън само в рамките на месец, след като тя спечели и „Хепсуърт“. Когато изнесе речта си тогава, художничката отново обяви в речта си, че възнамерява да сподели наградата от 30 хиляди паунда с останалите четирима номинирани, защото вярва, че „йерархичната позиция на призовете за изкуство днес е до определена степен опорочена“.

Сега в „Тейт“ Мартън каза, че не е очаквала да спечели и че не може да си представи да е част от по-брилянтна и вълнуваща група финалисти. В спора за наградата, присъждана за „провокиране на публичния дебат около новите тенденции в съвременното изкуство“, дамата бе в конкуренция с Антеа Хамилтън, Майкъл Дийн и Джозефин Прайд.

Творбите на Хелън Мартън представляват поетична мозайка на вещи от съвремието.

Творбите на Хелън Мартън представляват поетична мозайка на вещи от съвремието.

Хелън Мартън създава скулптури, ситопечат и текст, изобразяващи „струпване, подобно на колаж, от модели и мотиви, заети от съвременната визуална култура“. Тя „прави поетични, живописни мозайки“, рисувайки „жестове и образи от ежедневния ни живот“.

Родена в Чешир, Мартън бе номинирана за представянето си на Биеналето във Венеция и в „Грийн нафтали“ в Ню Йорк.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах