Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поетика на липсата

Илюстраторът Драган Бибин ужасява с рисунки, вдъхновени от сръбската митология

Понякога предполагаемото съществуване на нещо въздейства много по-силно, отколкото самото му присъствие. - Поетика на липсата

Понякога предполагаемото съществуване на нещо въздейства много по-силно, отколкото самото му присъствие.

Драган Бибин е тих и потаен майстор на първичния страх и липсата, от която те побиват тръпки. Натрапчивото усещане за ужас прозира и от илюстрациите му към ново многотомно издание за сръбската митология. „Целта ми е да засиля усещането за мистерия в илюстрациите ми и с естетиката на липсващото да ангажирам зрителя на по-дълбоко емоционално ниво“, казва самият Бибин.

„Интересувам се особено от техниките за увеличаване на влиянието на отделни елементи само чрез загатването им, без директното им изобразяване. Понякога предполагаемото съществуване на нещо въздейства много по-силно, отколкото самото му присъствие“, обяснява художникът.

1

Когато бях дете, може би на 5 или по-малък, посред нощ случаен минувач опря ръка на прозореца у дома и остана така няколко секунди. Само аз го забелязах. Тъй като рационалното ми мислене още не е било развито на тази възраст, ярката бяла длан на стъклото, заобиколена от плътна тъмнина, придоби ново измерение – толкова плашещо и мистериозно.

2

Дивна е жена, убита от мълния на полето, заради което я изобразих като паднало дърво. В природата обикновено гръмотевиците удрят високите дървета. Намерението ми беше да покажа трагичната ѝ смърт чрез композицията. Четири живи дървета подчертават факта, че тя е посеченото, т.е. мъртва. Позата на тялото и преувеличената пропорция правят Дивна да изглежда като паднал дънер. Тя държи два мака, които са символ на смъртта, а при по-близък поглед се вижда, че са изтръгнати с корените, не просто откъснати, така че цялото растение също е мъртво завинаги.

3

Тази илюстрация е алегория на заразна болест. Персонификацията на чума в горната част на рисунката преследва момчето, което усеща, че нещо не е наред. То може да види, че кучето наблюдава някой друг. Калинките, идващи от ръката на чумата, са предвестник за намерението ѝ. Цветовете на калинките, черно и червено, вече наподобяват язви. Исках да покажа страха от болестта, непредвидимостта ѝ и присъствието ѝ в живота ни. Тази тема е универсална и актуално дори в настоящия момент – с ебола, птичия грип и т.н.

4

Чумата – когато я видиш, вече се чувстваш болен. Първите симптоми са замъглено зрение и гадене.

5

5-1

Инструкции да видиш Омая: Съсредоточете поглед върху кървавото петно в центъра на рисунката, върху кърпичката, за около 20 секунди. После погледнете стената до себе си и започнете да мигате – тогава ще видите истинската Омая.

6

Вампирът е митологично създание с произход от славянския културен район – и по-специално от балканския фолклор. Първите „официални“ свидетелства за вампиризъм идват именно от Сърбия, а думата „вампир“ е единствената сръбска дума, възприета във всички други езици. В тази книга се разглежда темата за истинските, автентични вампири и оригиналната концепция е доста различна от западния стереотип.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90