Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поезия от новия стар дом на Иван Вазов (снимки)

Йорданка Фандъкова разкри, че е глобила собствениците на къщата на Пейо Яворов за запуснатия й вид

Иван Вазов живее до смъртта си (през 1921 г.) в къщата на ул. „Раковски“. Снимки: Румен Добрев - Поезия от новия стар дом на Иван Вазов (снимки)

Иван Вазов живее до смъртта си (през 1921 г.) в къщата на ул. „Раковски“. Снимки: Румен Добрев

След дълги години разруха, последният дом на Иван Вазов е възроден с обновена фасада – тя бе официално открита в петък с прочит на стихове на Патриарха на българската литература, под звуците на патриотични песни в изпълнение на Софийския духов оркестър и пред погледите на министъра на културата Вежди Рашидов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, десетки граждани и журналисти.

Днес къщата в сърцето на София, на пресечката на ул. „Иван Вазов“ и „Раковски“, вече изглежда коренно различно от преди – няма я рутещата се мазилка, а убитият сивкав цвят, придобит в последните десетилетия, е заменен от бледо жълто. Обновен е и балконът, от който Вазов някога произнася една от прочутите си речи, а на 70-годишния си юбилей близо два часа приема оттам поздравления от стичащите се още и още българи под терасата му.

Новата фасада на Вазовия дом.

Новата фасада на Вазовия дом.

Балконът сега бе оживен по най-подходящия начин – с поезията на Иван Вазов. Няколко стихотворения проехтяха от емблематичното място, а кулминацията дойде с „Аз съм българче“, изречено от седемгодишната Еми Стрезова, и благодарение на актьора Янко Лозанов, който с мощен глас напомни Вазовото „Моите песни все ще се четат“.

Стиховете на Вазов проехтява от прочутия му балкон.

Стиховете на Вазов проехтяха от прочутия му балкон.

Преди да изкаже краткото си приветствие, министърът на културата Вежди Рашидов се разходи в дома, където Патриарха пише някои от най-известните си творби. Без да продума Рашидов разгледа всички стаи в къщата, като обърна специално внимание на сребърната лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на Вазовите творби.

Вежди Рашидов разгледа и отвътре къщата музей.

Вежди Рашидов разгледа къщата-музей.

Граждани и учители от столични училища се насладиха и на изпълнения на Софийския духов оркестър на песни по текстове на Иван Вазов – „Радецки“, „Де е България“, „Цар Симеон“…

Софийският духов оркестър нажежи патриотичната обстановка.

Софийският духов оркестър нажежи патриотичната обстановка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова похвали новия вид на къщата и благодари на министър Вежди Рашидов, на уредничката на музея Мирела Иванова и на реставраторите за свършената работа.

„Наш дълг е да пазим онова, което ни е оставила историята. Задължени сме да го правим – каза градоначалникът. – В София е празник в навечерието на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов да гледаме тук тази прекрасна къща в центъра на града, която ни вдъхва толкова много представи за времето, в което е живял и творил Вазов. Обстановката е необичайна наистина – градът си живее, колите си минават, а ние говорим за литература.“

Вежди Рашидов с Йорданка Фандъкова.

Вежди Рашидов с Йорданка Фандъкова

Фандъкова посочи още, че няма да се колебае да притиска собствениците на къщи-паметници на културата в София да изпълнят ангажиментите си и постепенно старите сгради в града да придобият нов вид. Тя даде пример с къщата на Пейо Яворов, която има частни собственици.

„Аз съм наложила възможно най-голямата глоба за това, че не се възстановява къщата“, заяви Фандъкова.

IMG_0357

IMG_0359

IMG_0371

IMG_0373

IMG_0387

IMG_0403

IMG_0415

Трафопост, изрисуван с лика на Иван Вазов.

Трафопост, изрисуван с лика на Иван Вазов.

Павел Васев с ръка на сърцето пред Вазов.

Павел Васев с ръка на сърцето пред Вазов.

Бившият министър на културата (1982-1986) Георги Йорданов.

Бившият министър на културата (1982-1986) Георги Йорданов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90