Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Поезия от Пати Смит на билборд на „Пикадили“ в Лондон

Легендарната певица и поетеса честити рождения ден на Грета Тунберг със специално написана за нея поема

Пати Смит е „гост артист“ на „Пикадили съркъс“ през януари. Снимка: Circa  - Поезия от Пати Смит на билборд на „Пикадили“ в Лондон

Пати Смит е „гост артист“ на „Пикадили съркъс“ през януари. Снимка: Circa

На Нова година американската певица и поетеса Пати Смит получи шанс да използва огромния електронен билборд на „Пикадили съркъс“ в Лондон, за да поздрави със свои изпълнения британците за 2021 г. Заради Ковид-ограниченията, които важаха тогава, шоуто се е гледало само онлайн, но лондончани и гостите на столицата ще получат още шансове да видят Пати Смит на прочутото кръстовище – тя е поредният артист, поканен да използва електронното табло като арт платформа в продължение на един месец, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

На 31 декември в полунощ Смит представи емоционална интерпретация на „Auld Lang Syne“, след което сподели своите „тъга и уважение“ към медицински служители, загубили живота си в битката с Ковид-19 през последните 12 месеца. Техни снимки бяха показани на гигантския екран на фона на песента „Peaceable Kingdom“, създадена от Смит „за успокоение на живите, когато загубят любим човек“.

Смит ще се появява на „Пикадили“ виртуално всеки ден от месец януари, като част от програмата „20:21“ на дигиталната платформа за организиране на събития „Circa“ – рецитиране на стихове от спалнята ѝ в Ню Йорк, изпълняване на нейни песни или стихотворения и отбелязването на специални поводи са част от проявите, които ще бъдат показвани на билборда в центъра на Лондон. Всяко събитие се излъчва в точно 20:21 ч. британско време, но може да се проследи и онлайн.

В някои случаи поводът за появата на Смит на билбордовете е по-специален – на 3 януари например тя рецитира своя поема, специално написана по повод 18-ия рожден ден на Грета Тунберг. Певицата я описа като „ученичка, която излезе отпред и призова да спасим Земята заедно“. На 13 януари, когато се навършва годишнина от смъртта на Джеймс Джойс, Смит ще чете части от експерименталното произведение на ирландския писател „Бдение над Финеган“. Специална изява се планира и за 20 януари, когато е официалното встъпване в длъжност на американския президент Джо Байдън.

Междувременно почитатели на Пани Смит може да си купят ръкописни копия на поемата за Тунберг „The Cup“, цената им е 100 паунда, но само до 31 януари. Между 100 и 5 хил. паунда е цената Смит да напише вашето име на „Пикадили“. Събраните средства ще отидат за „Circa Economy“, благотворителна организация в подкрепа на креативната индустрия на Великобритания.

Още 11 артисти ще се изявят на „Пикадили“ до края на годината. Предстои обявяването на твореца, който дигитално ще се изявява в центъра на Лондон през февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90