Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Погледнете, Джошуа Бел може да свири на вашия ъгъл

Знаменитият цигулар пристига за концерт на 13 май догодина

Чудно, дали един от най-прочутите цигулари на нашето време ще бъде разпознат, ако и у нас слезе да свири в метрото? - Погледнете, Джошуа Бел може да свири на вашия ъгъл

Чудно, дали един от най-прочутите цигулари на нашето време ще бъде разпознат, ако и у нас слезе да свири в метрото?

Джошуа Бел – една от най-вдъхновяващите личности на световната симфонична сцена – ще свири догодина в България. На 13 май 2016-а американецът излиза в зала 1 на НДК като солист на Оркестъра на Класик ФМ в концерт, който е част от Европейския музикален фестивал. Участието на Бел ще бъде дирижирано от Максим Ешкенази.

Цигуларят проведе преди години интересен експеримент – по инициатива на журналист от „Уошингтън Поуст“ на 12 януари 2007-а Бел свири за около час като уличен музикант на спирка на метрото във Вашингтон. При това на уникална цигулка Страдивариус от 1713 г. От около 1000 минувачи в натоварения сутрешен час, 7 души се спират да послушат, а само един го разпознава. Чудно, дали един от най-прочутите цигулари на нашето време ще бъде разпознат, ако и у нас слезе да свири в метрото?

Джошуа Бел дебютира на 14 години с Филаделфийския оркестър под диригентството на Рикардо Мути. Днес 47-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 г. той бе определен за Музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал у нас през 2015 г.). Артист на Sony Classical, Джошуа Бел е записал повече от 40 албума, отличени с награди „Грами“, Mercury, „Грамофон“ и Echo Klassik.

Още един голям майстор на цигулката, добре познат на българската публика, пристига за Европейския музикален фестивал – Шломо Минц. Музикантът ще открие форума на 28 март. Минц ще бъде в ролята на солист и диригент. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ ще изпълнят творби на Бах, Чайковски и Бритън.

Билетите за двата концерта ще бъдат пуснати на 1 септември на касата в зала „България“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90