Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Погребват Мая Плисецкая в Русия

Балерината беше в добро здраве, готвехме се 90-годишния й юбилей, твърди директорът на Болшой театър Владимир Урин

Мая Плисецкая (1925-2015) - Погребват Мая Плисецкая в Русия

Мая Плисецкая (1925-2015)

Мая Плисецкая ще бъде погребана в Русия, съобщи генералният директор на Болшой театър Владимир Урин. Подробностите около погребението все още не се обсъждат, защото съпругът на голямата балетна прима Родион Шчедрин е в емоционален шок, пише ТАСС. Плисецкая почина на 89 г. на 2 май от сърдечен удар в Германия, където живееше в последните години. Лекарите до последно се борили за живота й, но не могли да я спасят. 

Урин твърди пред руските медии, че приема тежко смъртта на  Мая Плисецкая, защото до неотдавна той дискутирал с балерината подготовката на грандиозния гала-концерта за 90-годишнината й, която щеше да бъде чествана на 20 ноември.

„Мая Михайловна беше в прекрасно здраве и нищо не предвещаваше беда. Рядко бих казал за някого такова нещо, но в този случай действително си отиде една епоха – своеобразна, личностна, високо интелектуална. Плисецкая беше велика балерина и велика жена“, казва Владимир Урин.

Вижте някои от най-вълнуващите моменти в кариерата на Плисецкая: 

M_P2-a

M_P3

M_P4

M_P6-a

M_P7-a

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Сбогом, Мая Плисецкая

Bookshop 728×90