Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Похвала от Кремъл за руския журналист, получил Нобел за критика на властта

Дмитрий Муратов от „Новая газета“ под огън от почитателите на Алексей Навални

„Смешно ми е. Въобще не очаквах. При мен е някакво безумие", каза Муратов. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Похвала от Кремъл за руския журналист, получил Нобел за критика на властта

„Смешно ми е. Въобще не очаквах. При мен е някакво безумие", каза Муратов. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата награда за мир отиде при журналисти. Това безпрецедентно решение на Нобеловия комитет идва в изключително важен момент, когато журналистиката е поставена на колене в много страни по света, професионализмът е конкуриран от фалшиви новини и отказ от доверие в експертното мнение, а колеги от медиите рискуват живота си в името на истината.

Подборът на двете имена е изключително важен. Руският журналист Дмитрий Муратов и филипинската му колежка Мария Реса са действащи журналисти, работят в среда, която е истински враждебна към тях.

Вижте още: ДВАМА ЖУРНАЛИСТИ С НОБЕЛ ЗА МИР – ЗА СМЕЛОСТТА ДА КРИТИКУВАТ ВЛАСТТА

Обявяването на имената на наградените събуди множество реакции. Дмитрий Муратов от „Новая газета“ сподели пред няколко руски медии, че изобщо не е очаквал такова решение от Нобеловия комитет. Когато му позвънили, за да му кажат, че е награден, той отхвърлил обаждането от непознатия норвежки номер (за разлика от останалите Нобелови награди, тази за мир се присъжда от Нобелов комитет в Осло, Норвегия – бел. ред.).

„Смешно ми е. Въобще не очаквах. При мен е някакво безумие. Видях обаждане от Норвегия, но го сметнах за нежелателно позвъняване. Но мога да кажа едно: сега ще поемем товара на тази награда за руската журналистика, която се опитват да репресират. Това е всичко. Ще се стараем да помагаме на хората, обявени за „чуждестранни агенти”, които са мачкани и потискани.“

Руското правителство води регистър на медии и личности, обявени за „чуждестранни агенти”, които са задължени да придружават всичко, което напишат, с думите „Това е написано от чуждестранен агент”.

Муратов е първият гражданин на Руската федерация, получил Нобелова награда за мир. Негови сънародници, удостоени с този приз, са физикът правозащитник от СССР Андрей Сахаров (1975 г.) и първият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов (1990 г.)

Дмитрий Муратов заявява в материал за медията, която оглавява:

„Днес Нобелова награда за мир получиха Игор Домников, Юрий Шчекотихин, Анна Политковская, Анастасия Бабурова, Станислав Маркелов и Наталия Естемирова.”

Това са шестимата журналисти и сътрудници на „Новая газета“, загубили живота си заради своята работа.

Според кореспондента на „Новая газета“ в Донбас Павел Канигин това е награда за целия екип на медията. Той разказва, че са били номинирани за Нобел вече шест години подред и тази година журналистите изобщо не са очаквали награда.

Освен от поздравления за наградата, по адрес на Дмитрий Муратов се появиха и двусмислени коментари. Маргарита Симонян, главен редактор на RT, например написа в канала си в „Телеграм“:

„Знам със сигурност, че Муратов активно и страстно помага на болни деца и би ми било добре да си мисля, че му дават Нобел за това, а не както обикновено. Поздравления!“

Един от най-видните пиар специалисти в Русия Михаил Виноградов пък пише в профила си във Фейсбук:

„Малко ми е двойнствено по повод Нобеловата награда. От една страна победителите не ги съдят и е добре, когато ценят съотечественици. Морален успех и така нататък. От друга страна, все пак е твърде смело да се нарича „Новая газета“ добро издание. Там го няма навалновският напор, а има едно общо униние – депресия, пресичана от време на време от силно комерсиални материали и разчепкване на съмнителни теми от типа „синия кит“ (легенда за несъществуваща опасна онлайн игра – бел. ред.). Такава е печатната версия. И не го казвам осъдително, а и би било странно точно днес да осъждаме някого. „Новая газета“ има правото да бъде такава, каквато се харесва на себе си и на читателите“.

Изненадващо Муратов, известен като критик на Кремъл, получи похвала от най-високо ниво. Прессекретарят на президента Путин – Дмитрий Песков отбеляза, че Муратов е „талантлив, смел и преследва своите идеали”.

Един от най-преданите на Владимир Путин руски журналисти – Владимир Соловьов, който от 2018 г. води предаването „Москва. Кремъл. Путин.”, в което се прави седмичен обзор на постигнатото от президента, също коментира наградата за Муратов, направи го в своя канал в „Телеграм“:

„Бедният Муратов. Сега навалничетата ще го разкъсат на парчета, поклонниците на Тихановска ще го направят на кайма и само феновете на Грета ще го намажат с екологично чисти фекалии.”

Действително на много места в социалните мрежи привърженици на Алексай Навални обвиняват Муратов в това, че е получил наградата и е станал причина за някакъв „компромис“ от страна на Нобеловия комитет. Смятат, че приемането на наградата от страна на главния редактор на „Новая газета“ е „оправдание за подлостта“ и застрашава живота на Навални, който би бил по-защитен, ако е носител на Нобелова награда. Стига се дотам, че сравняват Нобеловата награда за мир за Дмитрий Муратов с Нобеловата премия за литература, дадена на Шолохов за „Тихият Дон“. Някои вярват, че поздравленията от Кремъл хвърлят сянка върху наградата за независима журналистика.

Реса също коментира новината:

„Не мисля, че тази награда е за мен, тя е за „Rappler“. Още от началото аз – не, ние – казваме, че се борим за фактите – коментира тя в интервю за изданието, на което е основател и собственик. – И когато живеем в свят, в който фактите са обект на дебат, когато най-големият дистрибутор на новини дава приоритет на разпространението на лъжи, украсени с гняв и омраза, и го прави бързо и навсякъде, тогава журналистиката се превръща в активизъм.

Това е трансформацията, през която минахме с „Rappler“. Как правим това, което правим? Как журналистите могат да продължат мисията на журналистиката? Защо е толкова трудно да продължаваме да казваме на обществото, да казваме на света какви са фактите? Битката за фактите, предполагам, е показала на Нобеловия комитет, че свят без факти означава свят без доверие и истина.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах