Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Поискаха оставката на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии се разграничи от председателката си

Соня Момчилова нарече зверствата в Буча "украинска пропаганда". Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - Поискаха оставката на Соня Момчилова

Соня Момчилова нарече зверствата в Буча "украинска пропаганда". Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Няколко журналисти и главни редактори на медии стартираха подписка, придружена от открито писмо, в което настояват за оставката на председателката на СЕМ Соня Момчилова. В писмото, адресирано до председателя на Народното събрание, освен това се настоява за спешна промяна в Закона за радиото и телевизията, която да регламентира възможността за освобождаване на председателя на Съвета за електронни медии „поради увреждане на неговия престиж и/или авторитета на държавата”.

Поводът за искането на оставка е интервюто на Соня Момчилова в подкаста на Асен Генов „Контракоментар” от 19 юни. В него тя определи трагедията с клането в град Буча като „украинска пропаганда”, въпреки доказателствата, приети от цялата международна общност и световните институции, че те са дело на руските войници.

Скандално е, че докато ЕС полага усилия срещу хибридните тактики на Кремъл, председателят на българския медиен регулатор артикулира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с официалната позиция на България и на европейското ни семейство по отношение на войната в Украйна”, казват в писмото си журналистите.

Те настояват още СЕМ да се разграничи от думите на своята председателка и да помогне за освобождаването ѝ от поста. Писмото е подписано от 23-ма журналисти, сред които имена като Михаил Вешим, Калин Манолов, Юлиана Методиева, Стояна Георгиева, Светлана Божилова и др.

Междувременно пресслужбата на Съвета за електронни медии разпространи съобщение, в което наистина се разграничи от твърденията на Соня Момчилова:

Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.
По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната.”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90