POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Покана към чужбина: Четете български детски книги

Вторият каталог със съвременни писатели и художници у нас, издаден на английски, е вече факт

Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца, каза Мирослав Боршош на представянето на каталога. Снимки: НДК - Покана към чужбина: Четете български детски книги

Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца, каза Мирослав Боршош на представянето на каталога. Снимки: НДК

С двайсет книги и три поредици излиза вторият каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“. Представен в събота в Литературен клуб „Перото“, той събира равностойно творческия труд на писатели и илюстратори у нас, като е насочен към чуждите издатели.

„Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ е изцяло на английски език, преводът и редакцията са дело на Анджела Родел. Художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Съставител на каталога е Валентина Стоева-Вал от фондация „Детски книги” съвместно с екипа на Националния център на книгата.

„Много се гордеем с тази книга, именно това трябва да правят институциите за българската литература – да я подкрепят и показват пред света – каза на представянето директорът на НДК Мирослав Боршош. – Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца. Ние всички тук в тази зала правим това – полагаме усилия децата да четат повече, за да се превърнат в четящи хора.“

„Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел.

Новост във втория каталог е разделът „Минало и бъдеще“, където се представят проекти, свързани с традициите в детско-юношеската литература и илюстрация, както и новаторски проекти, които заслужават специално внимание.

Тук е включена и единствената българска книга, номинирана за престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, при това два пъти – „Приключенията на Туфо рижия пират“ на Георги Константинов. Макар да е издадена преди 2000 г., нейната значимост за историята на българската детска литература е неоспорима, а и четивото продължава да се преиздава и до днес.

Друго интересно издание в нововъведената категория е пространствената книга на младата илюстраторка Мария Налбантова „Бели мечки за черни дни/Черни мечки за бели дни“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС